Artičoke imaju brojne medicinske i nutritivne prednosti. Ne samo da su pune antioksidanata, već su bogate vlaknima, vitaminima C i K i mineralima kao što su magnezijum, fosfor, kalijum i gvožđe.
Artičoke su zapravo veoma zdravo povrće, a najukusnije su kada se kuvaju na pari, na roštilju ili dinstane. Ali većina ljudi prolazi pored njih u prodavnici jer izgledaju komplikovano za kuvanje.
Iako priprema artičoka može biti teži posao, kuvanje je prilično lako, a kada se naviknete, moći ćete da ih kuvate kad god poželite.
Ako kuvanje artičoka nije za vas, postoji mnogo drugih načina da ih uključite u svoju ishranu kroz salate, predjela i glavna jela. Većina prodavnica prodaje prethodno isečene artičoke u konzervama, teglama i zamrznute, što olakšava pripremu obroka. Ne samo da su artičoke ukusne, one su takođe pune vitamina i minerala i imaju mnoge nutritivne vrednosti.
Šta su artičoke?
Artičoke su bodljikavo povrće sa cvetnim izgledom, a ono što ih čini jedinstvenim je to što su zapravo nezreli cvetni pupoljci čička koji se beru pre nego što procvetaju. Oni su takođe jedno od najstarijih povrća na svetu, poreklom iz Mediterana pre nekoliko stotina godina.
Nutritivne prednosti artičoka
Pošto artičoke postoje vekovima, poznato je da imaju brojne medicinske i nutritivne prednosti. Ne samo da su artičoke pune antioksidanata, već su pune i vlakana, vitamina C i K i minerala poput magnezijuma, fosfora, kalijuma i gvožđa. Poznato je da artičoke regulišu krvni pritisak, snižavaju šećer u krvi i poboljšavaju zdravlje jetre i probave. Studije pokazuju da redovna konzumacija artičoka takođe može pomoći u smanjenju „lošeg“ LDL holesterola i povećanju „dobrog“ HDL holesterola.
Koliko dugo možete čuvati artičoke?
Ako kupite cele artičoke, one će ostati sveže oko pet do sedam dana u frižideru. Takođe možete pokušati da produžite rok trajanja artičoka tako što ćete ih poprskati sa malo vode i zatvoriti ih u plastičnu kesu pre nego što ih stavite u frižider.
Kako kuvati i jesti artičoke?
Kuvanje artičoka uopšte može biti pomalo zamoran proces, zbog čega mnogi ljudi više vole da kupuju artičoke u konzervi ili u teglama koje su već isečene na polovine ili četvrtine.
Evo kako da napravite klasičnu artičoku na pari:
Odrežite vrh artičoke. Koristite oštar nož ili nož za hleb da isečete oko jedan inč od vrha artičoke. Uklonite male listove na dnu. Možda ćete primetiti da se u dnu artičoke nalaze manji listovi. Skinite ih jer nećete moći da ih jedete kada se artičoke skuvaju. Odrežite stabljiku. Unutrašnjost stabljike je jedan od najukusnijih delova artičoke, ali je važno odrezati višak da biste se oslobodili gorčine. Ostavite oko centimetar stabljike. Isperite artičoku. Stavite svaku artičoku pod hladnu vodu na nekoliko sekundi da biste bili sigurni da je čista. Obavezno povucite deo listova unazad kako bi voda stigla do teško dostupnih mesta. Stavite artičoke na paru. Napunite veliki lonac sa nekoliko centimetara vode i aromatičnim začinima, kao što su beli luk, kriške limuna i lovorov list. Ovo će pomoći da artičoka dobije više ukusa. Zatim stavite artičoke u korpu za kuhanje na pari unutar šerpe, poklopite, dinstajte, pa dinstajte. Pustite da se artičoke kuvaju na pari oko 25 do 35 minuta, dok listovi ne omekšaju. Kada su artičoke gotove, odmah uživajte u njima tako što ćete umočiti listove u sos od belog luka ili preliv od svežeg limuna.
Preuzmite android aplikaciju.