Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како препознати психопату на послу?

Комуниколог и писац Томас Ериксон, аутор романа „Окружен психопатама“ заснованим на „бојама“ личности, односно ДИСА моделу који „препознаје“ људе и понашање у четири боје – црвена, жута, плава и зелена – дао је одговор на питање како да препознамо психопату на радном месту.
Фото: Pexels/Fauxels

– Зависи од ваше позиције. Психопате храни моћ и оно што им може донети новац и пажњу, воле да буду у првом плану. Ако је ваш шеф психопата, морате да побегнете од њега. Не можете променити или излечити психопате, нити они желе да буду излечени. То је као да кажете мачки да не треба да јури миша – све што би рекла је: ‘Зашто не бих? Ја сам мачка и волим да ухватим миша’ – рекао је Ериксон

Он тврди да је медијски свет пун психопата јер се ту налазе моћ и новац и сматра да те особе имају тенденцију да се уздигну у било којој организацији и искоришћавају раднике до крајњих граница.

– Ово су људи од којих ћете чути: ‘Да бисмо били ефикаснији, морамо више да ‘гурамо’ људе’. Ово је лош начин јер људи нису потрошни материјал. Глобално, требало би да радимо на разумевању потреба људи и начин на који они функционишу. Морамо да схватимо да се према људима треба односити са поштовањем, да се вреднује њихов труд. Важно је да сви буду препознати, потребне су нам похвале, али и негативне повратне информације. Међутим, психопате не размишљају о томе, то им је потпуно неважно, за њих сте ви потрошни материјал који ће користити и одбацити – истакао је Ериксон.

Психопате на позицијама моћи говоре људима како да се опходе према другима и наглашавају лоше понашање. Хитлер је прави пример психопате који је охрабривао непсихопате да раде заиста грозне ствари јер их је уљуљкао у болесно уверење да су бољи од других. Људи окружени психопатама су подложни прихватању психопатских начина понашања иако нису психопате, а то је опасно.

2.000 km za manje od 2.000 dinara: Kako putovati avionom za malo para? U Beč ili Švedsku samo na kafu

Преузмите андроид апликацију.