Почетна > Живот и стил
Живот и стил

2.000 км за мање од 2.000 динара: Како путовати авионом за мало пара? У Беч или Шведску само на кафу

Када знате како, све је могуће!
Фото: Unsplash/Nicole Geri

Вероватно сте некада слушали људе који стално путују негде авионом за свега неколико евра, и обиђу свет на тај начин, трошећи минимално.

Тако на пример, у овом тренутку уколико бисте желели да путујете из Београда за Рим и назад, то бисте могли да учините за само 8.933 динара. За нешто више од 70 евра, могли бисте у марту попити кафу и обићи вечни град.

Међу неким људима и даље влада уверење да је летење авионом нешто недостижно и компликовано, те прескупо.

Зато се, вођени предрасудама тог типа не упуштају у истраживане цена авио карата, као и дестинација и могућности. Ситуација се ту у претходној деценији доста променила – на боље.

Примера ради, доласком на наше тржиште нискобуџетних авио компанија, из Ниша у овом тренутку можете купити карту у једном правцу за Малме (готово 2.000 километара удаљен) или Беч за само 1.759 динара.

Али, постоји само пар смерница и савета које треба имати у виду, пре него што се охрабрите за једну овакву авантуру, и кликнете на дугме “плати“.

Ласт минут понуде

Многе авио компаније ће уколико не продају карте, неколико дана пред лет драстично снизити цене карата, како би се лет попунио. Исто тако, за већину компанија важи правило, да уколико купите карту пар месеци унапред, можете је купити за пар десетина евра, те карта често може бити јефтинија од аутобуске.

Битно је пратити све информације директно са сајтова авио компанија, не агенција за продају карата, и проверавати различите датуме за жељену дестинацију или дестинације.

Прескочите агенције

Сајтови авио-компанија су прилагођени да буду што једноставнији за употребу, те је потребно минимално познавање рада на рачунару, или коришћење телефонске апликације, и можете сами да урадите посао агента, прескочивши да му платите додатно за услуге.

Све што треба је да пронађете распоред летења, унесете жељене дестинације, и одредите да ли желите повратну или карту у једном смеру и датум путовања, и систем ће вам показати цене.

Оно што многи искусни путници саветују, су погодности у виду учлањења у чланске клубове за попусте авио-компанија.

Уз помоћ тих чланарина, које се плаћају минимално и обично су на годишњем нивоу, можете остварити додатни попуст на карте, као и разне друге бенефите током лета, лимитације пртљага и самог чекирања. Ипак, увек све добро прочитајте, пре него што притиснете “прихватам“.

Према једном истраживању које је рађено прошле године, авио карте су обично најјефтиније средином седмице, посебно средом у периоду од 10-12 часова. Ево још пар корисних савета:

Летите раним јутарњим сатима

Рани јутарњи летови су обично најјефтинији. Многе нискобуџетне компаније нуде летове између 3-7 сати ујутру, по веома повољним ценама. Ако вас не мрзи да пораните, искористите ове сјајне понуде, свакако увек можете одспавати у авиону.

Опрез

Цене карата током празника су увек најскупље, зато гледајте да их резервишете пар месеци унапред, уколико сте у могућности да раније имате увид у слободне дане и одмор.

Такође, имајте у виду да ове најјефтиније карте, врло ретко укључују и пртљаг, чекирање и храну на лету.

Све се то у данашње време плаћа додатно, па се немојте изнервирати ако платите карту 10 евра, али уз то исто толико или чак и више платите пртљаг који желите да понесете са собом.

Kako dugi letovi utiču na naš organizam?

Преузмите андроид апликацију.