Početna > Život i stil
Život i stil

Kako pravilno čuvati beli luk?

Pored toga što je neophodan za pripremu raznih jela, beli luk sadrži mnogo vitamina i minerala koji su važni za vaše zdravlje.
Foto: Pixabay/stevepb

Kao i kod mnogih drugih namirnica, često imamo problem kako da je čuvamo da što duže traje, a pravilno uskladišteni beli luk je onaj koji ima svež i oštar ukus.

Zato je važno naučiti kako da ga pravilno skladištite.

Kako da beli luk duže ostane svež?

Pre svega, pažljivo birajte cele glavice belog luka. Potražite one sa čvrsto pokrivenim omotačem i čvršćim čenovima belog luka, izbegavajući meke i one koji su počeli da niču. Beli luk ljubičaste nijanse je sasvim u redu, a uz njega je i beli i ružičasti beli luk. Ljubičasti beli luk se obično naziva belim lukom „tvrdog vrata“, a za razliku od belog luka, on ima drvenastu stabljiku koja prolazi kroz centar.

Bez obzira koju vrstu belog luka izaberete, evo kako ga morate čuvati da bi trajao:

Čuvajte ceo beli luk na sobnoj temperaturi

Čuvajte cele glavice belog luka na hladnom i suvom mestu u kesi ili posudi sa dobrim protokom vazduha (kao što su mrežaste kese ili korpe). Čuvajte ga u ostavi ili u korpi na mestu bez sunčeve svetlosti.

Čuvajte oljušteni beli luk u frižideru

Iako možda niste ljubitelj celog belog luka u frižideru, frižider je odlično mesto za čuvanje oljuštenog, isečenog ili mlevenog belog luka. Na primer, ako ste za neki recept iseckali veliku količinu belog luka i ostalo vam je malo, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi i stavite u frižider. Obavezno ga koristite u roku od 2-3 dana.

Veće količine belog luka čuvajte u zamrzivaču

Ako ne znate šta da radite sa velikim količinama belog luka, evo nekoliko načina da ga iskoristite. Zagrejte rernu na 200 stepeni, stavite svaku glavicu belog luka na foliju, prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Čvrsto zamotajte i stavite u rernu na 50 do 60 minuta dok ne porumeni i ne omekšaju. Nakon što se ohladi, iscedite beli luk iz omotača i zamrznite ga. Možete ga staviti i sitno isečenog ili narendanog u pleh za led, preliti uljem i zamrznuti.

Evo zašto ne treba držati jaja u vratim frižidera!

 

Preuzmite android aplikaciju.