Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како помоћи животињама да преживе екстремне врућине?

Топлотни таласи се шире Европом. Обарају се температурни рекорди, издају се црвена упозорења, топе се пруге, шире се шумски пожари.
Фото: Pixabay/huoadg5888

У овом екстремном периоду не страдају само људи, већ и животиње.

Као и са људима и са кућним љубимцима је иста ствар, свежа вода им мора бити доступна у сваком тренутку.

Ево неколико савета како да помогнете кућним љубимцима и другим животињама по овој врућини.
Доста воде

Како би их заштитиле од великих врућина, организације за заштиту животиња истичу да би у сваком тренутку требало да имају приступ слаткој води. Коцкице леда се повремено могу додати у чиније са водом како би се охладиле, или можете сами припремити ледене посластице за своје љубимце. Такође, можете им дати мокре пешкире да леже или оставити мале базене или базене пуне воде ако имате двориште.

Ако морате да изведете свог љубимца у шетњу или га пустите, водите рачуна да не буде у време када је сунце најјаче и не заборавите – температура пута или асфалта може бити и десет степени виша од температура у ваздуху. Ваш љубимац ће то заиста осетити, а ви такође изазивате озбиљне ране на шапама.

Обезбедите им хлад

Као и људи, и животиње могу патити од сунчанице. Зато је важно да животиња има приступ хладовини када су температуре високе.

Избегавајте високе температуре

Кућне љубимце никако не треба остављати у аутомобилима, пластеницима, гаражама, камп-приколицама, камп-приколицама и слично, чак ни на кратко. Такође, ограничите активност свог љубимца када је тако вруће. Чак и ако имате кућног љубимца који воли тропске животиње, као што је гуштер или риба, уверите се да њихов простор није на директној сунчевој светлости како се не би прегрејали.

Немате кућне љубимце?

Можете се бринути о животињама чак и ако немате кућне љубимце. Дивље животиње, птице и инсекти у вашем окружењу су важан део екосистема, а њихов нестанак додатно нарушава климу на Земљи. Оставите чинију воде за њих на путу или у дворишту да се охладе и провере да ниједна животиња није случајно негде заробљена.

Decu leti čuvati od sunčanice i upale uha

Преузмите андроид апликацију.