Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како помоћи малишанима да избаце мале предмете из носа и уста

Од ситних комада хране до лего комада, врло је вероватно да ће нешто од тога, до треће године, деца гурнути у нос. Зашто? Чини се да је одговор: зашто не?
Фото: Pixabay/5712495

Деца уче да комуницирају са околином користећи сва своја чула. Бебе све стављају у уста, а како одрасту, стављаће ствари у друге отворе, укључујући и нос. Јер деца тако уче, виде ствари, миришу их, једу и осећају. То је део учења о свету око њих, а природна радозналост део је нормалног развоја.

Све је у реду и прихватљиво, осим када се нешто заглави. Добра вест је да већина објеката није сама по себи штетна.

Напомена:

Ако дете долази у контакт са оштрим предметима, батеријама, дугмадима или магнетима, који могу брзо да оштете ткиво, идите у “Хитну помоћ” или у најближу здравствену установу.

Али ако је то ваш уобичајени, релативно безопасни предмет за домаћинство и можете га видети, ево неколико стратегија које можете испробати код куће пре него што потражите помоћ.

Прво реците детету да престане да дише на нос, а не на уста, а затим урадите следеће ствари:
Фото: Pixabay/inspiredImages
Замолите дете да нежно издува нос

Ово је лакше рећи него учинити са малим дететом, али ако га можете натерати да то уради, ваздух би требало да помери мали предмет.

Ухватите га пинцетом – али само ако можете да га видите

Ако не можете, немојте јер пинцета (или прсти) могу гурнути предмет дубље у носну шупљину. Ако је нешто предалеко или се заглавило, мораћете да посетите лекара.

Пробајте ‘уста на уста’

Док дете седи или стоји, родитељ може да покуша прстом да запуши другу ноздрву, па кроз газу устима кратко и снажно удува ваздух у уста детета. Када предмет избаците напоље, како спречити дете да га понови? Радећи управо оно што вероватно већ радите да мале предмете држите даље од уста и носа вашег детета.

Фото: Pixabay/qimono

Будите опрезни, уклоните мале предмете и играчке и ставите дете на безбедно место. А када их ухватите да покушавају да им нешто гурну у уста, нос или уши, мирно објасните колико је важно да то не раде. Онда будите спремни да то објашњавате изнова и изнова. Такође, немојте кривити себе ако се нађете у овој ситуацији. Живот је живот и никада нећете моћи да контролишете све ствари. Предузмите разумне мере предострожности, али прихватите да се несреће могу догодити.

Zašto je važno da deca skaču po barama?

Преузмите андроид апликацију.