Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како менопауза утиче на ментално здравље?

Када кажемо менопауза, обично помислимо на навале врућине и престанак менструације, али она је много више од тога.
Фото: Pixabay/geralt

Менопауза је природан процес у животу сваке жене. Њеним доласком, у телу се дешавају многе промене, а поред оних видљивих голим оком, не треба заборавити ни на симптоме који су „скривени“, а који откривају да је ваше ментално здравље нарушено.

Обично се дешава између 45. и 55. године. Опадањем нивоа естрогена, одвијају се разне хормоналне промене, углавном попраћене валунзима, претераним знојењем, главобољама и сл.

Међутим, хормоналне промене могу утицати и на психичко стање, међу којима су промене расположења и анксиозност.

Неколико студија спроведених раније открило је повезаност између депресије и менопаузе.

Већа вероватноћа да се појави депресија у менопаузи постоји код жена које су већ раније имале депресивне кризе, код оних које се баве стресним послом, код жена које много пуше и код жена које су рађале после 40-те године живота.

Још увек није сасвим јасно кроз какве ће фазе проћи жена у менопаузи, но судећи према истраживањима, 8 од 10 њих  ће доживети симптоме у одређеној мери.

Осим промена расположења, жене се могу суочити с потешкоћама са спавањем и недостатком сексуалног нагона, што може имати негативан утицај на ментално здравље.

Ту је и незаинтересованост за активности које им пружају задовољство, осећај кривице и безвредности, али и суицидалне мисли или размишљање о смрти.

Како  помоћи себи?

Постоје бројни начини помоћи који не обухватају професионалну терапију. То може бити подршка породице, здрава прехрана, вежбање, квалитетан сан и добар социјални живот.

Неке жене могу проћи и без укључивања хормонске терапије, но оне које то ипак ураде, осетиће да се симптоми депресије повлаче при самом укључењу.

Многе жене углавном избегавају да траже стручну помоћ, делом због страха, али и делом због уверења да су туга и споменути осећаји „обавезан део старења“.

При уласку у менопаузу пожељно је мишљење гинеколога, понекад разговор са психијатром, па чак и преглед код интернисте.

Stres. Naš protivnik ili mentor?

Преузмите андроид апликацију.