Ako se prekorači normalna vrednost holesterola, to šteti organizmu, jer visok holesterol povećava rizik od određenih zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti i moždani udar.
Postoje dve vrste holesterola, LDL holesterol i dobar HDL holesterol.
LDL holesterol je opasan za organizam jer može da počne da se akumulira na zidovima krvnih sudova, dok je HDL holesterol koristan jer uklanja loš holesterol iz krvnih sudova.
Na povišenu vrednost holesterola utiču genetika, godine, pušenje, gojaznost, sedentarni način života i određene hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2 i prekomerna konzumacija hrane pune trans masti i zasićenih masti.
Zdrav način života, održavanje zdrave telesne težine, redovno vežbanje i smanjenje apsorpcije alkohola igraju važnu ulogu u održavanju holesterola u granicama normale.
Ne treba zanemariti da ishrana može uticati i na normalnu vrednost holesterola.
Posebno hrana koja je bogata vlaknima. To uključuje pasulj, avokado i ovsene pahuljice.
Za snižavanje holesterola pogodni su i neslani orasi, posebno bademi, kikiriki i orasi, i zdrava ulja poput maslina.
Vredi pomenuti i crveni luk, koji je bio posebno koristan protiv povišenog holesterola.
Luk ima snažan efekat na smanjenje lošeg holesterola – sadrži važne hranljive materije, uključujući kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor.
Crveni luk sadrži i flavonoid poznat kao kvercetin, čija je korist u odnosu na holesterol takođe potvrđena istraživanjima.
Naučnici su otkrili da kvercetin snižava nivo holesterola i poboljšava funkcionisanje dobrog HDL holesterola.
U korist visokog holesterola, luk možete jesti sirov ili kuvan, a možete ga dodati u salate i razna druga kuvana jela.
Slične prednosti nudi i sok od luka, koji je takođe bogat kvercetinom i značajno snižava nivo lošeg LDL holesterola.
Ako ne volite luk, možete koristiti i dodatke na bazi luka, koji takođe obećavaju, ali je potrebno više istraživanja.
Šta se može dogoditi u organizmu ako previše konzumiramo jaja?
Preuzmite android aplikaciju.