Škampi su mnogima omiljena hrana, a ipak mnogi ne znaju kako da ih očiste ili pripreme.
Škampi su nutritivno bogato jelo i sadrže malo kalorija. Važno je biti oprezan kada kupujete škampe, da kupite one koji nisu oštećeni i koji nemaju crne tačke.
Da ne biste bacili previše mesa, potrebno je znati kako jesti škampe, ali i kako ih najbolje čuvati.
Zašto su škampi dobre?
Pored zanimljivog ukusa, škampi sadrže mnogo vitamina i minerala, a bogati su i proteinima. Imaju malo kalorija i ne sadrže ugljene hidrate. Tako sadrže selen, vitamin B12, gvožđe, jod, fosfor, cink i magnezijum. Takođe su bogati omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i antioksidansima.
Škampe, s druge strane, imaju dosta holesterola, dok su neki ljudi alergični na ovu namirnicu i ne bi trebalo da je jedu ni po koju cenu.
Kako jesti škampe?
Škampi se najčešće jedu ručno. Prvo izvadite glavu tako što ćete prstima jedne ruke držati rep škampa, dok kašiku stavite na deo gde se spajaju glava i telo i jednostavno ih razdvojite. To možete učiniti i rukama, ali imajte na umu da vam je potreban peškir za brisanje. Oklop ćete ukloniti prstima tako što ćete jednom rukom držati škampe, a prstima, tačnije noktima druge ruke ili nožem, probušite tanku ljusku sa unutrašnje strane škampa. Kada dođete do kraja, samo skinite oklop.
Ovo se takođe može uraditi uz pomoć pribora za jelo. Zadnju stranu škampa probušite viljuškom da ostane na tanjiru. Okrenite kašiku naopako i nežno je gurnite ispod ljuske blizu vrha škampa. Ljuska će početi da se cepa, a zatim kašikom pritisnite kraj škampa, uz rep, odmaknite rep od tela i tako će vam ostati meso škampa. Kod škampa se meso i sokovi koji su ostali u cvekli, ali i u glavi, mogu usisati u usta.
Kako napraviti škampe na buzari?
Najpoznatiji način pripreme škampa je onaj na buzari. Škampi se na ovaj način prave u velikom loncu da se svi ukusi dobro izmešaju, ali i da ostane sos u kome su se škampi kuvali. Osim toga, škampi se jednostavno mogu pržiti na gril tiganju sa malo ulja i kasnije preliti maslinovim uljem, peršunom i belim lukom.
Neophodno:
- 1 kilogram škampa
- 2 luka
- 2 čena belog luka
- 200 mililitara belog vina
- 100 mililitara pire paradajza nekoliko mrvica hleba malo peršuna maslinovo ulje
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckajte i prodinstajte na maslinovom ulju. Zatim dodajte paradajz, seckani peršun i so i biber i kuvajte oko 15 minuta. Operite škampe i dodajte ih u šerpu. Dodajte vino i sve promešajte. Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju dodajte prezle po želji i ostavite da se sve kuva još nekoliko minuta. Poslužite u tanjiru od škampa uz sos u kome su se kuvale i poslužite uz hleb koji možete umočiti u taj sos. Sa strane pripremite vodu sa limunom u kojoj ćete oprati ruke.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.