Почетна > Свет
Свет

Како је бренд вашег мобилног телефона добио име?

Име бренда вашег мобилног телефона носи и одређено значење са собом али и разлог због кога је баш тај назив изабран. Да ли сте се некада запитали које значење носи ваш омиљени бренд?
Фото: Pexels/Kerde

На светском тржишту мобилних брендова, тренутно су најпопуларнији амерички произвођач Apple, кинески Xiaomi и Huawei и јужнокорејски Samsung.

Ми смо за вас одабрали четири напопуларнија и најпродаванија бренда међу светским потрошачима за које ћемо вам представити разлог и значење имена које носе.

Apple

Амерички произвођач мобилних телефона чији је један од оснивача, Стив Џобс, име је добио сасвим случајно.

Наиме, Џобс који је био на воћној дијети, сасвим случајно је дошао на идеју да овом бренду да назив Apple, у тренутку док је јео јабуку.

Овај назив му је звучао интересантно и забавно, па отуда и име Apple за овај светски популарни бренд.

Постоји и теорија која каже да је овај бренд добио баш овај назив како би у именику стајао испред свог највећег конкурента у то време Atari-ја.

бренда
Фото: Pexels/Martin
Samsung

Велика већина вас зна да се ради о јужнокорејском произвођачу мобилних телефона. Овај произвођач води огромну битку на светском тржишту са америчким Apple-ом, кинеским моделима Xiaomi  и Huawei, за водећу позицију у последњих неколико година.

Име овом бренду дао је власник ове компаније Ли-Бјунг Чул. Он је желео да ова компанија носи назив по корејској речи за „три звезде“ Samsung.

Разлог зашто је изабрао баш овај назив је што је Ли-бјунг желео да се ова компанија развија и расте, а да једног дана буде блистава као звезде на небу.

бренда
Фото: Pexels/John
Huawei

Овај кинески произвођач назив је, као и Apple, добио сасвим случајно. Huawei је основан 1987. године од стране инжењера Рен Женгфеа. Наиме, оснивач ове компаније је у једном интервјуу изјавио да је инспирацију за давање имена овом произвођачу пронашао у натпису на зиду.

Назив Huawei представља скраћеницу од две кинске речи zhonghua youwei („Кина обећава“, „Кина то може“, „Велики успех“).

бренда
Фото: Pexels/Alex
Xiaomi

Ради се о приватној кинеској компанији која се бави производњом електронике и софтвера са седиштем у Пекингу.

Иако је најмлађи бренд мобилних телефона на светском тржишту, овај кинески произвођач полако заузима једну од водећих позиција по броју потрошача који га користе.

Име „Xiaomi“ буквално значи просо или пиринач. Засновано је на будистичком концепту да све почиње одоздо пре него што се дође до врха.

Назив има више значења, односи се на будисте и њихову изреку да је зрно пиринча веће од целе планине. Такође, његово име означава мотивацију да од нечег малог направите нешто велико.

Фото: Pexels/Ege

Apple studentu isplatio rekordnu nagradu

Преузмите андроид апликацију.