Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да заштитите мерне уређаје од смрзавања?

Пред нама је нова зимска сезона и право време да заштитите мерне уређаје од смрзавања. Да би се водомери и унутрашње инсталације сачували током ниских температура, веома је важно да их изолујете на адекватан начин.
Фото: Pixabay/delo

Обавеза потрошача је да брину о својим унутрашњим инсталацијама и да се старају да водомерно окно буде чисто и заштићено од смрзавања и механичких оштећења, као и да водомер буде доступан за одржавање и очитавање.

До смрзавања водомера долази у случајевима када они нису прописно смештени и адекватно постављени. Такође, није редак случај да дође до смрзавања и пуцања унутрашњих инсталација у објектима који се током зиме ређе користе.

У таквим случајевима предлажемо да се водомери утопле, као и да се испусти вода из цеви у објектима у којима се не борави. Посебно апелујемо на власнике викендица, будући да се у њима током зиме ређе борави.

Уколико је водомер постављен плитко, тада је потребно поставити неки термоизолациони материјал преко њега. То могу бити даске, стиропор или слама.

Потрошачи који имају прописно изграђена водомерна окна не треба да страхују од смрзавања водомера и уколико је водомерно окно поклопљено, не постоји опасност од такве врсте оштећења.

Апелујемо на грађане да на време провере своје унутрашње инсталације, да посебну пажњу обрате на дотрајале славине и водокотлиће јер ће тиме смањити трошкове и расипање пијаће воде.

Уколико на време заштитите и своје мерне уређаје, предупредићете евентуалне трошкове узроковане пуцањем истих.

Све уочене кварове на водомеру, грађани могу пријавити контакт центру на 0800/333-021.

Kako da zavolite da kuvate za sebe kada živite sami?

 

Преузмите андроид апликацију.