Uberete i pojedete vaših ruku delo
Ukoliko volite da kuvate zdravu hranu, napravite u svom domu mini – baštu sa omiljenim začinskim biljem i imaćete sveže i aromatične dodatke jelima nadohvat ruke kada god vam zatrebaju.
Čak i u malim stanovima možete gajiti dekorativno i ukusno začinsko bilje i tokom cele godine imati biljke koje će odlično začiniti vaše kulinarske majstorije. Ako u domu rezervišete kutak za uzgajanje ovog bilja, uživaćete i u procesu gajenja i u plodovima svoje kreativnosti.
Neke od biljaka koje možete gajiti u domu su bosiljak, ruzmarin, žalfija, nana, origano i peršun.
Gajenje začinskog bilja zapravo je vrlo jednostavno. Potrebne su samo male saksije i njihovo postolje, zemlja, humus i malo dobre volje. Svoju kreativnost možete izraziti i pravljenjem i ukrašavanjem saksija i polica za njih.
* Idealno mesto za saksije su stolovi postavljeni pored prozora ili prozorske ivice na koje su poređane saksije sa biljkama.
* Ako planirate da biljke uzgajate iz semena, pratite uputstva koja su zapisana kod proizdvođača.
* Vodite računa da uvek imate čiste posude, kako se oboljenja ne bi prenosila među biljkama.
* Uvek im obezbedite dovoljno svetlosti, naročito mladim izdancima, ali ih nikako nemojte dugo izlagati direktnim sunčevim zracima jer to ovim biljkama generalno ne prija.
* Uvek dobro provetrite prostoriju i dovoljno orošavajte i zalivajte biljke, ali vodite računa da zemlja ne bude previše natopljena i da ne truli.
Pored toga što je izuzetno zdravo, začinsko bilje je savršen dodatak mnogim jelima.