Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da ugasite vatru preljute hrane?

Koliko ste samo puta pojeli preljutu hranu i činilo vam se da ništa ne može ugasiti „vatru“ u vašim ustima? Ipak, nije baš tako. Postoji način da olakšate muke nakon što se se upustili u avanturu zvanu baš, baš ljuta hrana.
Foto: Unsplash/Pickled stardust

Ljuta hrana svoj intenzivan ukus dobija iz kapsaicina, sastojka koji se nalazi u ljutim papričicama. Kada se kapsaicin spoji s vašim čulom ukusa, mozgu se šalje jednostavna poruka – „Vatra!“

Foto: Unsplash/Cameron venti

Ljuta hrana može povećati nivo energije i ubrzati metabolizam, pa je dobra vest da kapsaicin možete neutralisati raznim namirnicama.

Pogledajte koje namirnice treba uzimati nakon što ste jeli nešto jako ljuto, a koje je ipak bolje zaobići.
Voda

Ispijanje čaše hladne vode prirodna je reakcija u trenutku u kojem mislite da vam usta gore. Međutim, iako voda privremeno zaustavlja osećaj ljutine, ona će zapravo proširiti kapsaicin po vašim ustima i samo pogoršati stvari.

Foto: Pexels/Samer Daboul
Mleko ili jogurt

Mleko sadrži kazein, protein koji pomaže u razbijanju molekula kapsaicina, a zatim ga doslovno ispira. Upravo to je razlog zbog kojeg se mnoga meksička i indijska jela serviraju s nekom vrstom mlečnih proizvoda. Što više mlečne masti sadrži, to je učinak bolji budući da se mast meša s kapsaicinom i otapa ga.

Alkohol
Foto: Pexels/Isabella Mendes

Alkohol bi mogao pomoći u otapanju kapsaicina, ali količina alkohola u tom slučaju treba da bude veoma visoka – na primer pivo vam neće previše pomoći. Tekila i votka dokazale su se kao uspešne. Ipak, čašica alkoholnog pića nakon svakog zalogaja nije najpametnija ideja.

Šećer
Foto: Pexels/Roman Odintsov

Najjednostavniji način na koji možete ohladiti usta jeste da u njih stavite kašičicu šećera (ili meda). Držite ga neko vreme u ustima a zatim ispljunite – na vašem jeziku stvoriće se sloj koji će ga zaštititi od osećaja vrućine.

Sladoled

Sladoled je mešavina mleka, šećera i masti, što ga čini savršenim za hlađenje usta i gašenje požara.

Foto: Unsplash/Nas MAto
Skrob

Pirinač i hleb deluju poput krpe koja će upiti ljute ukuse iz vaših usta. Ove i ostale namirnice koje sadrže skrob stvaraju barijeru između vaših usta i kapsaicina – upravo zato je ljuta hrana često servirana s hlebom ili pirinčem.

 

Recept dana: Domaći ajvar

Preuzmite android aplikaciju.