Јела су много укуснија са свежим зачинима него са сушенима, а да би ови зачини дуже трајали, важно је да знате како их перете, да ли их остављате на собној температури, фрижидеру или замрзивачу.
Не перите их испод млаза воде
Не будите груби са овим нежним биљкама, не перите их испод млаза воде, што их може оштетити, већ потопите у чинију воде, а затим их осушите убрусом.
Туп нож је непријатељ зачина, потребно вам је оштро сечиво. Кад их сецкате, даску поспите са мало соли како не би „летели“ по њој. Једино рузмарин и мајчину душицу не треба сећи већ само свући прстима, супротно од правца у ком биљка расте.
Босиљак се чува на собној температури
Јаче биљке са гушћим и игличастим листовима и дрвеним петељкама попут мајчине душице, рузмарина и жалфије можете да чувате у пластичним кесама у најтоплијем делу фрижидера.
Осетљивије зачине попут босиљка, першуна, коријандера, треба да третирате као цвеће, откините им врхове и ставите их у посуду у коју сте насули 2 цм воде. Оставите их на кухињском столу уместо да их држите у фрижидеру. Продужићете им трајање ако их умотате у папирни убрус, а онда ставите у пластичну кесу.
Заледите коцке зачина
Два су начина да чувате зачине у замрзивачу. Први је да ставите зачин у пластичну посуду за лед, налијете сваку коцку уљем или водом и заледите.
За интензивнији укус, пратите рецепт за песто сос, само босиљак замените било којим другим зачином и добићете концентровану бомбу укуса. Кашичицу соса ставите у коцку, затим замрзните.
Кад будете желели да их користите, само извадите из замрзивача, ставите у микроталасну, а можете и да убаците у тигањ са осталим састојцима.
Lekari otkrili kada je idealno vreme za slatkiše: „Moramo poštovati pravilo od 20 minuta“
Преузмите андроид апликацију.