Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da skuvate jaja i da nikada ne budu rovita?

Pomoću ovih jednostavnih trikova naučite da kuvate savršena jaja i da nikada ne budu rovita.
Foto: Pixabay/1195798

Šta je savršeno kuvano jaje? Da li postoji savršeno kuvano jaje? Belanca su čvrsta i nisu gumena, a žumanca kuvana, ali i dalje kremasta. Kako je kuvanje jaja u principu jednostavan proces, samo se stave u šerpu i preliju vodom, ljudi često pomisle kako ne postoji šansa da ne uspeju.

Ali, to je greška, jer koliko god delovalo lako, ipak postoje stvari na koje treba da obratite pažnju.

Kada sipate vodu (neka bude hladna) u šerpu vodite računa da ona bude 3 prsta iznad jaja. Nikako nemojte da sipate vrelu vodu, jer postoji veća mogućnost da popucaju usled temperaturnih promena. Dodajte 1/2 kašičice sode bikarbone, jer će onda pomoći da kasnije lakše skinete ljusku, pa ostavite da proključa. Nakon toga odmah sklonite vodu sa šporeta i poklopite. Jaja će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi, ako želite tvrdo kuvana jaja ostavite ih  u šerpi 15 minuta.

Ako želite jaja koja nisu tvrdo kuvana, onda pratite sledeća uputstva.

Ako ih ostavite 4 minute dobićete meko kuvana jaja i tada će žumance biti kao kada pripremate poširano.

Ako ih ostavite 6 minuta, žumance će biti malo tvrđe na ivici, ali u sredini će i dalje biti tečno.

Ako ih ostavite 8 minuta, žumance će ostati mekano i kremasto, a ukus će biti savršen.

Sedam znakova da vašem telu nedostaje vitamin B12

 

Preuzmite android aplikaciju.