Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да скувате јаја и да никада не буду ровита?

Помоћу ових једноставних трикова научите да кувате савршена јаја и да никада не буду ровита.
Фото: Pixabay/1195798

Шта је савршено кувано јаје? Да ли постоји савршено кувано јаје? Беланца су чврста и нису гумена, а жуманца кувана, али и даље кремаста. Како је кување јаја у принципу једноставан процес, само се ставе у шерпу и прелију водом, људи често помисле како не постоји шанса да не успеју.

Али, то је грешка, јер колико год деловало лако, ипак постоје ствари на које треба да обратите пажњу.

Када сипате воду (нека буде хладна) у шерпу водите рачуна да она буде 3 прста изнад јаја. Никако немојте да сипате врелу воду, јер постоји већа могућност да попуцају услед температурних промена. Додајте 1/2 кашичице соде бикарбоне, јер ће онда помоћи да касније лакше скинете љуску, па оставите да прокључа. Након тога одмах склоните воду са шпорета и поклопите. Јаја ће наставити да се кувају у врелој води, ако желите тврдо кувана јаја оставите их  у шерпи 15 минута.

Ако желите јаја која нису тврдо кувана, онда пратите следећа упутства.

Ако их оставите 4 минуте добићете меко кувана јаја и тада ће жуманце бити као када припремате поширано.

Ако их оставите 6 минута, жуманце ће бити мало тврђе на ивици, али у средини ће и даље бити течно.

Ако их оставите 8 минута, жуманце ће остати мекано и кремасто, а укус ће бити савршен.

Sedam znakova da vašem telu nedostaje vitamin B12

 

Преузмите андроид апликацију.