Evo nekoliko saveta kako sprečiti da se hrana pokvari pre nego što je upotrebite za pripremu jela.
U svoj dom unosite sveže voće i povrće da biste obogatili ishranu, ali primetite da su vam namirnice čudnog ukusa nakon nekoliko dana u frižideru.
Nije idealno – ali je potpuno rešivo! Ovi problemi najčešće nastaju zbog nepravilnog skladištenja.
Borovnice, kupine, maline i jagode
Sveže bobice (borovnice, jagode itd.) uvek čuvajte u frižideru, suve i neoprane, u čvrstoj posudi kao što je originalno pakovanje ili posuda prekrivena plastičnom folijom. Ovako uskladištene, mogu trajati do 10 dana. Takođe možete zamrznuti bobice, ali ih pre toga dobro isperite i osušite. Nakon pranja i sušenja, čuvajte ih u plastičnim kesama ili posudama za zamrzavanje – trajaće do šest meseci.
Krompir
Držite krompir na hladnom i suvom mestu, poput ostave ili ormana. Izbegavajte da ih čuvate blizu šporeta, rerne ili sudopere zbog temperaturnih fluktuacija i vlage. Takođe se ne preporučuje da ih držite u zamrzivaču ili frižideru.
Beli luk
Kao i krompir, beli luk treba čuvati na suvom i hladnom mestu, dalje od vlage u frižideru. Ako imate puno glavica belog luka, možete ih zamrznuti. Zamrznite cele glave ili ogulite režnjeve i čuvajte ih u teglama. Zamrznuti beli luk se lakše seče i melje, što može biti prednost u kuvanju.
Jaja
Iako frižider ima mesta za jaja u vratima, on nije idealan. Jajima je potrebna stabilna i niska temperatura, a vrata frižidera su izložena čestim promenama temperature. Držite jaja na srednjoj polici frižidera, gde je temperatura najniža i najstabilnija.
Preuzmite android aplikaciju.