Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да преживите дан када сте неиспавани? Пет корисних савета стручњака

Нисте довољно спавали током ноћи и осећате се исцрпљено? Овакав осећај сутрадан може да буде јако непријатан јер ипак морате да „кренете у дан“.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Сан је повезан са скоро сваком важном телесном функцијом – утиче на наш имуни систем и наш апетит, наше хормоне стреса и метаболизам, наш крвни притисак и кардиоваскуларни систем. Чак и једна ноћ лошег сна може изазвати широк спектар здравствених ефеката.

Већини нас је потребно између седам и осам сати сна током ноћи да бисмо се сутрадан осећали будно и здраво. Али из било ког разлога, то није увек могуће. Најбољи начин за борбу против недостатка сна је – наравно, спавање. Нема бржег решења, али постоји прегршт савета и трикова који могу да учине дан подношљивијим.

Немојте се оптерећивати тиме

Ово је лакше рећи него учинити, али је корисно да се не фиксирате на чињеницу да сте лишени сна. Када Фиона Барвик, директорка здравственог програма за спавање и циркадијални режим, нема довољно сна, она подсећа себе да не брине о томе јер зна да ће њено тело учинити све што је потребно да се врати на прави пут.

Изложите се светлу

Барвик такође каже да се изложи јаком светлу ујутру. Наш циклус спавања и буђења у великој мери зависи од светлости – дневно светло шаље сигнал нашем мозгу да је време да устанемо и будемо активни, док тама шаље знак да је скоро време за спавање.

Излагање светлу када се први пут пробудите „сузбија мелатонин, који повећава будност и подиже расположење“, рекла је Барвик. Такође ће помоћи да ваш циркадијални ритам буде под контролом, што би требало да вам помогне да спавате чвршће ноћу.

Попијте мало кофеина (не превише)

Можда изгледа очигледно, али да, кафа помаже.

– То је зато што кофеин блокира аденозин, хемикалију у нашем телу која повећава потребу за сном. Као резултат тога, кофеин чини да се осећамо мање поспано и побољшава учење и доношење одлука ако сте лишени сна – каже др Андреи Зинцхук, доктор медицине спавања са Јејла. Али, иако је можда примамљиво да наставите да испијате кафу, важно је да водите рачуна о томе колико кофеина конзумирате.

Одморите се

Кратко спавање може побољшати будност, поспаност, памћење и способност вежбања. Са друге стране, дуже подневно спавање заправо може да наруши когнитивне функције и потенцијално отежа обављање задатака.

Идите у шетњу

Чак и десетоминута шетња може значајно да смањи стрес, подигне расположење и повећа будност, показују истраживања.

Spavate 8 sati i još uvek se osećate umorno? Evo šta će vam pomoći

Преузмите андроид апликацију.