Воће и поврће су саставни део здраве исхране, а приликом припреме и конзумирања ових намирница важно је да их правилно оперете како бисте уклонили прљавштину, штетне микроорганизме и пестициде.
Ево неких уобичајених грешака у прању хране које треба избегавати:
Приликом прања користите сапуне или детерџенте
Упркос темељном прању, воће и поврће могу да апсорбују сапуне или детерџенте који могу да нашкоде телу. Приликом прања најбоље је користити само хладну текућу воду.
Приликом прања користите сирће
Јесте ли чули да се поврће може опрати сирћетом? Ово није штетно, али стручњаци су пре много година открили да прање сирћетом има потпуно исти ефекат као и прање водом. Са ове тачке гледишта, употреба сирћета је непотребна и бесмислена, а сирће такође може негативно да утиче на укус хране.
Оперите поврће и воће тек након што га огулите
Приликом љуштења штетни микроорганизми могу остати на ножу/кори и тако се пренети на храну коју ћете јести. Зато је важно намирнице прво добро опрати па тек онда огулити.
Немојте брисати храну након прања
Препоручује се да након прања храну осушите чистом крпом или папирним убрусом како бисте додатно смањили број бактерија које могу бити присутне на храни.
Како правилно опрати воће и поврће?
Кључно је да се производ опере што је могуће темељније.
Препоручујемо следеће кораке:
- Пре прања, прво добро оперите руке топлом водом и сапуном
- Прво, изрежите све коштице и труле „избочине“ од воћа/поврћа.
- Нежно обришите храну док је држите под хладном текућом водом
- За намирнице са тврђом кором (диња, краставац…) користите четку која се користи искључиво за чишћење воћа и поврћа
- Осушите храну чистом крпом или папирним убрусом
- Пре него што почнете са припремом, са главице зелене салате или купуса уклоните спољне листове
- Приликом прања воћа и поврћа кључно је да будете прецизни и темељни, а да касније током саме припреме водите рачуна о правилној хигијени.
Преузмите андроид апликацију.