Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да помогнете стидљивом детету: Три корака до самопоуздања

Сећате ли се малишана који се на тренинзима фудбала или плеса крију иза својих мајки док оне покушавају да их наведу да се придруже осталима?
Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Шта је са децом која су на рођенданским журкама седела по страни док су сви остали плесали? Ево једне тужне истине: многа од њих су и данас таква. Нека су се још више повукла у свој свет у који не пуштају никог.

Можда сте као дете и сами били стидљиви, али то свакако није нешто што желите својој деци. Стидљива деца су таква првенствено јер се брину да ће им се други смејати ако не буду довољно добра у нечем, иако у већини случајева за тим нема стварног разлога.

Представите детету нове ствари као нешто позитивно

Испробавање нових ствари може да буде застрашујуће за неке малишане. Међутим, то не мора да буде тако ако их детету представите као нешто позитивно. Можете му открити да је и вама требало неко време да постанете добри у нечем што вам сада иде лако од руке. Питајте га шта је то што је одувек хтело да проба, али се плашило, што можете заједно да испробате. Кажите му да једна промашен го или изгубљена утакмица не значе пораз до краја живота, већ да отварају врата новим приликама.

Правите мале кораке

Није могуће „натоварити“ самопоуздање на своја леђа преко ноћи. Можда ћете пожелети да своје дете погурате на терен за фудбал и отрчите до трибина, али то је погрешан приступ. Самопоуздање је потребно изградити, а то је нешто што не може да се убрза. Ваше дете мора бити довољно сигурно у себе да би се нечему препустило. Можда ће вашем малишану бити лакше ако његов брат или најбољи другар истрче са њим на терен. Деца обично са много више жеље учествују у нечем ако крај себе имају неког познатог.

Охрабрите дете да се дружи са другом децом

Као што смо већ истакли, пријатељства су она која помажу деци да се отворе ка свету који га окружују. Добри пријатељи могу помоћи вашем стидљивом малишану да буде одважнији и спремнији за испробавање нових ствари.

Једноставним позивом од стране другара да им се придружи у игри, дете може заборавити на осећај стида и заиста уживати. Као родитељ ви можете допринети томе тако што ћете позивати чешће другаре вашег детета на дружење и разговарати с њим на тему пријатељства.

Strah od javnog nastupa: Sjajni trikovi za bolju prezentaciju publici

Преузмите андроид апликацију.