Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да направите савршено хрскав помфрит из рерне?

Баците фритезу и припремите савршен помфрит у рерни користећи само неколико капи уља.
Фото: Pixabay/Wow_Pho

Да бисте припремили укусан помфрит из рерне, потребно је да изаберете добру сорту кромпира и искористите неколико трикова које вам доносимо у наставку у овом тексту.

Главна предност овог јела је кукурузни скроб у који уваљате кромпир пре него што га ставите у рерну.

За припрему прженог кромпира препоручљиво је изабрати сорту са високим садржајем скроба, јер ће то обезбедити да споља буде лепо хрскав, а изнутра пахуљасто мекан.

Али избор сорте је само почетак, ево још неколико савета којих треба да се придржавате:

Кромпир исеците на једнаке комаде, дебљине око 0,7 центиметара, пре печења. Ово је идеална дебљина помфрита ако желите да не буде хрскав и да није сув изнутра као чипс. Ако га исечете на дебље комаде, то више није помфрит, већ печени кромпир.

Пре него што га ставите у рерну, потребно је да кромпир добро осушите у кухињском пешкиру или на папирним убрусима. Влага отежава пријањање масти за површину кромпира, због чега неће бити фино хрскав.

Када се кромпир добро осуши, лагано га уваљајте у кукурузни скроб. Он ће упити остатак влаге и створити корицу на површини кромпира у рерни, што ће их учинити још хрскавијим. Не претерујте са скробом, довољна је једна супена кашика по килограму кромпира.

Да би пржени кромпир био укусан, није потребно да га „купате” у уљу. Довољно је узети 1-2 кашике маслиновог уља (или неког другог, по жељи) по килограму кромпира и добро помешати нарезан кромпир са уљем.

Пре него што га ставите у рерну, уверите се да је сваки кромпир дошао у контакт са уљем, ово је важан корак у постизању хрскавости.

Када пребацујете кромпир у плех, пазите да између њих буде довољно простора, јер ако се стављају један на други, поклопљени кромпири ће проврети и остати гњецав уместо да буду хрскави.

Идеална температура рерне за савршен помфрит је 230 степени. Ставите кромпир у рерну тек када се загреје на жељену температуру.

Пеците их 20-25 минута и обавезно их окрените на пола печења да кромпир буде лепо хрскав са свих страна, а не само са доње стране. Знате да помфрит није јело које се спрема „за после”. Чим га извадите из рерне, поспите га морском сољу и послужите.

Ovo su najgori delovi piletine! Izbegavajte da ih jedete

Преузмите андроид апликацију.