Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da napravite savršeno hrskav pomfrit iz rerne?

Bacite fritezu i pripremite savršen pomfrit u rerni koristeći samo nekoliko kapi ulja.
Foto: Pixabay/Wow_Pho

Da biste pripremili ukusan pomfrit iz rerne, potrebno je da izaberete dobru sortu krompira i iskoristite nekoliko trikova koje vam donosimo u nastavku u ovom tekstu.

Glavna prednost ovog jela je kukuruzni skrob u koji uvaljate krompir pre nego što ga stavite u rernu.

Za pripremu prženog krompira preporučljivo je izabrati sortu sa visokim sadržajem skroba, jer će to obezbediti da spolja bude lepo hrskav, a iznutra pahuljasto mekan.

Ali izbor sorte je samo početak, evo još nekoliko saveta kojih treba da se pridržavate:

Krompir isecite na jednake komade, debljine oko 0,7 centimetara, pre pečenja. Ovo je idealna debljina pomfrita ako želite da ne bude hrskav i da nije suv iznutra kao čips. Ako ga isečete na deblje komade, to više nije pomfrit, već pečeni krompir.

Pre nego što ga stavite u rernu, potrebno je da krompir dobro osušite u kuhinjskom peškiru ili na papirnim ubrusima. Vlaga otežava prijanjanje masti za površinu krompira, zbog čega neće biti fino hrskav.

Kada se krompir dobro osuši, lagano ga uvaljajte u kukuruzni skrob. On će upiti ostatak vlage i stvoriti koricu na površini krompira u rerni, što će ih učiniti još hrskavijim. Ne preterujte sa skrobom, dovoljna je jedna supena kašika po kilogramu krompira.

Da bi prženi krompir bio ukusan, nije potrebno da ga „kupate” u ulju. Dovoljno je uzeti 1-2 kašike maslinovog ulja (ili nekog drugog, po želji) po kilogramu krompira i dobro pomešati narezan krompir sa uljem.

Pre nego što ga stavite u rernu, uverite se da je svaki krompir došao u kontakt sa uljem, ovo je važan korak u postizanju hrskavosti.

Kada prebacujete krompir u pleh, pazite da između njih bude dovoljno prostora, jer ako se stavljaju jedan na drugi, poklopljeni krompiri će provreti i ostati gnjecav umesto da budu hrskavi.

Idealna temperatura rerne za savršen pomfrit je 230 stepeni. Stavite krompir u rernu tek kada se zagreje na željenu temperaturu.

Pecite ih 20-25 minuta i obavezno ih okrenite na pola pečenja da krompir bude lepo hrskav sa svih strana, a ne samo sa donje strane. Znate da pomfrit nije jelo koje se sprema „za posle”. Čim ga izvadite iz rerne, pospite ga morskom solju i poslužite.

Ovo su najgori delovi piletine! Izbegavajte da ih jedete

Preuzmite android aplikaciju.