Da li vam se jedu palačinke, a nemate jaja? Ovaj ukusni desert možete napraviti i bez njih, a sve sastojke već imate kod kuće.
Mnogima omiljeni desert su palačinke, i to ne bez razloga. Lako se prave, ukusne su i mogu se jesti na razne načine, slatke, slane, pečene u rerni ili sa sladoledom.
Ali šta ako vam ponestane jaja, ne možete da ih jedete ili ste odlučili da postanete vegan?
Palačinke bez jaja biće jednako dobre kao i one napravljene na tradicionalan način.
Jaja su jedan od glavnih sastojaka mnogih jela jer deluju kao vezivo, ali sledeće namirnice mogu poslužiti kao dostojna zamena:
- čia ili laneno seme
- voda od pasulja ili leblebije
- želatin ili agar-agar
- pire od jabuke ili banane
- svileni tofu
Ako trenutno nemate ove sastojke kod kuće, možete napraviti palačinke samo od brašna i mleka. U nastavku vam donosimo jednostavan recept za palačinke bez jaja koji će vas oduševiti.
Recept za palačinke bez jaja
Sastojci za 10 palačinki:
- 400 grama glatkog brašna
- 600 mililitra mleka
- rendana kora od pola limuna
- vanilin šećer
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Pomešati brašno sa šećerom i solju i dodati mleko. Nežno mešajte dok se smesa ne ujednači. Trebalo bi da bude srednje guste, ako nije, dodajte još malo brašna ili mleka. U smesu dodajte ulje i mešajte dok ne nestanu sve grudvice. Ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim ispecite palačinke u tiganju za palačinke. Poslužite ih uz džemove, džemove, sladoled, čokoladni namaz ili šlag. Umesto običnog brašna možete koristiti integralno, speltino, laneno, heljdino ili bilo koje drugo brašno, a kravlje mleko zameniti biljnim – sojinim, bademovim, pirinčanim ili kokosovim.
Trikovi za savršene palačinke
Svako pravi ovo ukusno jelo kako želi, ali uz ove trikove svaki put će biti savršeno.
Gustina mešavine za palačinke je presudna: treba da bude malo ređa od kreme, bez grudvica. Dodajte šećer i vanilin šećer za slatke palačinke, a rendani parmezan i začine ako pravite slane.
Ostavite mešavinu za palačinke da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata, jer to omogućava brašnu da u potpunosti upije tečnost i da se gluten opusti.
Koristite puter umesto ulja. Puter će sprečiti da se palačinke zalepe, a ukus će biti božanstven. Koristite silikonsku četku da ravnomerno rasporedite masnoću u tiganju. Ako nemate četku, namažite papirni peškir i njime premažite dno tepsije.
Za tanke palačinke dodajte jednu do dve merice smese na sredinu tiganja i lagano rotirajte pleh u smeru kazaljke na satu dok ga smesa ne pokrije ravnomerno.
Pecite palačinke na srednjoj vatri. Ako je tiganj previše vruća, testo se neće ravnomerno širiti i ivice mogu da izgore.
Preuzmite android aplikaciju.