Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да направите палачинке без јаја?

Да ли вам се једу палачинке, а немате јаја? Овај укусни десерт можете направити и без њих, а све састојке већ имате код куће.
Фото: Pixabay/piviso

Многима омиљени десерт су палачинке, и то не без разлога. Лако се праве, укусне су и могу се јести на разне начине, слатке, слане, печене у рерни или са сладоледом.

Али шта ако вам понестане јаја, не можете да их једете или сте одлучили да постанете веган?

Палачинке без јаја биће једнако добре као и оне направљене на традиционалан начин.

Јаја су један од главних састојака многих јела јер делују као везиво, али следеће намирнице могу послужити као достојна замена:

  • чиа или ланено семе
  • вода од пасуља или леблебије
  • желатин или агар-агар
  • пире од јабуке или банане
  • свилени тофу

Ако тренутно немате ове састојке код куће, можете направити палачинке само од брашна и млека. У наставку вам доносимо једноставан рецепт за палачинке без јаја који ће вас одушевити. 

Рецепт за палачинке без јаја

Састојци за 10 палачинки:

  • 400 грама глатког брашна
  • 600 милилитра млека
  • рендана кора од пола лимуна
  • ванилин шећер 
  • 2 кашичице шећера
  • прстохват соли
Припрема:

Помешати брашно са шећером и сољу и додати млеко. Нежно мешајте док се смеса не уједначи. Требало би да буде средње густе, ако није, додајте још мало брашна или млека. У смесу додајте уље и мешајте док не нестану све грудвице. Оставите да одстоји око пола сата, а затим испеците палачинке у тигању за палачинке. Послужите их уз џемове, џемове, сладолед, чоколадни намаз или шлаг. Уместо обичног брашна можете користити интегрално, спелтино, ланено, хељдино или било које друго брашно, а кравље млеко заменити биљним – сојиним, бадемовим, пиринчаним или кокосовим.

Трикови за савршене палачинке

Свако прави ово укусно јело како жели, али уз ове трикове сваки пут ће бити савршено.

Густина мешавине за палачинке је пресудна: треба да буде мало ређа од креме, без грудвица. Додајте шећер и ванилин шећер за слатке палачинке, а рендани пармезан и зачине ако правите слане.

Оставите мешавину за палачинке да одстоји на собној температури најмање пола сата, јер то омогућава брашну да у потпуности упије течност и да се глутен опусти.

Користите путер уместо уља. Путер ће спречити да се палачинке залепе, а укус ће бити божанствен. Користите силиконску четку да равномерно распоредите масноћу у тигању. Ако немате четку, намажите папирни пешкир и њиме премажите дно тепсије.

За танке палачинке додајте једну до две мерице смесе на средину тигања и лагано ротирајте плех у смеру казаљке на сату док га смеса не покрије равномерно.

Пеците палачинке на средњој ватри. Ако је тигањ превише врућа, тесто се неће равномерно ширити и ивице могу да изгоре.

Napravite čaj koji dokazano ublažava bol u grlu

Преузмите андроид апликацију.