Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da napravite najsočniju uskršnju šunku

Naučite kako najbolje kuvati uskršnju šunku, koje začine dodati i kako da ostane sveža i ukusna nekoliko dana nakon kuvanja.
Foto: Pixabay/planet_fox

Mirisna kuvana šunka svakako je glavna zvezda uskršnje trpeze, a ono što prvo ocenjuje kvalitet njene pripreme je njena sočnost.

Kao i kod mnogih drugih jela, načini postizanja željenog ukusa i teksture kuvane šunke se razlikuju među kuvarima, ali mi vam donosimo nekoliko korisnih i proverenih uputstava i saveta koji će „izvući najbolje“ iz vaše šunke.

Koju kuvanu šunku izabrati?

Iako u kulinarstvu kuvana šunka podrazumeva samo prerađeni svinjski but, za Uskrs se umesto šunke na isti način može kuvati lopatica. Zato pri kupovini obratite pažnju na vrstu mesa koju kupujete – svinjska lopatica je svakako ukusno meso, ali imajte na umu da ipak postoji razlog zašto je svinjski but „prava“ šunka.

Na tržištu se može naći usoljena i dimljena, sušena ili već kuvana šunka, ili špatule, koje se prodaju sa ili bez kostiju ili kože, u celim komadima ili tzv. rolnice šunke, koje se sastoje od nekoliko manjih komada svinjskog buta međusobno povezanih mrežom. Nemamo savet za najbolji izbor među raznim navedenim proizvodima, jer vaš lični ukus igra glavnu ulogu u ovom slučaju.

Koliko se kuva uskršnja šunka?

Dužina kuvanja zavisi od težine šunke. Mnoge industrijske, upakovane šunke su već termički obrađene i pogodne za direktnu konzumaciju, ali za poboljšanje ukusa i teksture preporučuje se da ih prokuvate. Pre kuvanja, po potrebi isperite šunku u hladnoj vodi i po želji skinite kožu, ostavljajući tanak sloj potkožne masti. Zatim šunku stavite u odgovarajuću šerpu i dodajte vode koliko je potrebno da je potpuno prekrije. Važno je da je voda hladna i da lonac stavite na umeren izvor toplote da se šunka polako zagreva. Od trenutka kada voda počne da ključa, pravilo je da se šunka kuva onoliko sati koliko je teška. Na primer, šunka od tri kile, kuvaćemo tri sata.

Upotreba začina

Pošto su šunke same po sebi slane, vodu u kojoj kuvate ne solite, a ako želite da dodate začine, u vodu možete dodati nekoliko listova lovora i bibera u zrnu.

Šunka kuvana u vinu

Mala tajna gurmana za poseban ukus šunke je kuvanje u vinu – trećinu hladne vode kojom u početku napunite šerpu šunkom, možete zameniti belim vinom, a mnogi se slažu da ono daje šunka nenadmašnog ukusa. Ostavite šunku da se ohladi u vodi Posle kuvanja, da bi zadržala sočnost, ostavite šunku da se ohladi u vodi u kojoj se kuvala, a vodu kasnije bacite. Imajte na umu da će se šunka na ovaj način polako hladiti, pa je poželjno da je pripremite dan ranije.

Ohlađenu šunku čuvajte u frižideru u što većim komadima, umotanim u aluminijum ili prozirnu foliju da bi se održala vlažnost. Ostaci šunke u frižideru održaće je svežom tri do četiri dana.

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake