Лето је прави моменат да припремите компост који ће вам бити потребан на јесен, кад будете пресађивали или прихрањивали биљке, спремајући их за зиму.

Компост се прави од органског отпада који временом трули и претвара се у хумус, неопходан за здрав раст биљака, а посебно цветница.
Ако хоћете да ваше кућне лепотице дочекају зиму прихрањене новом земљом, лето је право време да припремите компост који ћете користити у јесен.
Да бисте добили квалитетан компост најбоље је да га направите сада, јер му је потребно два, три месеца и топло време како би био спреман за употребу.
Уколико имате двориште, онда сте у предности. За почетак направите простор у коме ћете држати компост, а који може бити неки сеновит ћошак.
Направите компостњак, заправо гајбицу или ограду, а можете да изаберете и неку стару посуду или кофу која ће вам послужити у те сврхе.
Искусне домаћице које компостом, као органским ђубривом, прихрањују своје биљке сваке јесени кажу да га је најбоље правити од лишћа и гранчица које сте сакупили, свеже кошене траве у коју ћете додати остатке хране попут љуски од јаја, коре од кромпира, тиквица, шаргарепе и другог поврћа.
Како кажу, у компост је пожељно сипати и талог од кафе.
Оно што никако не би требало стављати у компост су масноћа и уље, отпаци од меса и костију, млечни производи, дебеле гране и лишће од ораха.
Органски отпад почиње да трули на природан начин. Фактори који утичу на прављење компоста су температура, влага и количина ваздуха.
Пожељно и да понекад промешате смесу да не би дошло до мањка кисеоника. Температура је кључни фактор, зато је важно да обезбедите сеновито место, пошто ће сама природна реакција подићи температуру на 60 степени, што је неопходно за одвијање природног процеса труљења.
Сунце није пожељно пошто може да исуши компост и у том случају ће се зауставити реакција. Компост је спреман када га стиснете у шаци и он поприми њен облик.

Ако из њега цури вода, онда има превише влаге. Да би се органски састојци лепо разградили, домаћице које праве компост препоручују да их иситните.
Да је компост спреман за употребу, знаћете по његовом мирису. Уколико мирише на свежу земљу, можете да га употребите. Ако се још осећају отпаци, значи да процес компостирања није завршен.
Компост додајте у саксије са вашим биљкама на јесен и омогућите им да зиму проведу здраве и прихрање
Operite trešnje na ove načine i budite sigurni da su spremne za jelo
Преузмите андроид апликацију.