Maslinovo ulje je jedna od zdravijih namirnica koju možete koristiti svakodnevno, ali i pored ove činjenice, ne treba ga koristiti u svim načinima pripreme jela.
Kvalitetno maslinovo ulje je bogato zdravim mastima, antioksidansima i vitaminima, a zbog određenih načina pripreme može izgubiti određena svojstva.
Osim toga, ovo ulje je sve skuplje na tržištu, pa treba posvetiti dodatnu pažnju da se ono iskoristi na najbolji način. Prženje hrane na maslinovom ulju je način pripreme koji treba izbegavati.
Iako je odličan izvor zdravih masti za ljudski organizam, postaje veoma štetan kada ga koristimo za prženje hrane na visokim temperaturama.
Zbog toga se najbolje koristi u gotovim jelima kao što su salate.
Takođe treba izbegavati maslinovo ulje za mariniranje mesa i povrća koje će se peći na roštilju.
Iako, kao takav, nije štetan, gubi svoja najbolja svojstva.
Meso i povrće za roštilj nije potrebno marinirati u ulju. Dovoljno je samo rešetke namazati uljem, a za to preporučujemo mast koja se nalazi na mesu ili jednostavno suncokretovo ulje.
Postoji još jedna situacija gde treba izbegavati upotrebu maslinovog ulja, a to je svakako nanošenje ovog ulja na lice kao kozmetičkog proizvoda.
Iako se preporučuje da je dobro kao proizvod za kosu, maslinovo ulje začepljuje pore na licu i može učiniti lice sklonim aknama.
Preuzmite android aplikaciju.