Купили сте наизглед одличан комад јунећег меса, али након што сте га припремили у кухињи и послужили на тањиру, схватили сте да укус и није толико добар јер га је тешко сажвакати, односно жилав је.
Ово је ситуација која се догодила свима барем једном ма колико год вешти били у кувању.
Добра вест је да постоје неки трикови у припреми с којима то може да се спречи. Јунеће месо треба омекшати пре него кренете термички да га обрађујете, а то може да се уради на неколико занимљивих начина.
Припремите маринаду од уља и зачина, ставите месо унутра и оставите преко ноћи у фрижидеру.
Сат до два пре припреме убаците унутра још и неколико кришки кивија – он садржи протеолитичке ензиме који потпомажу разградњу везивног ткива у месу, па оно постаје врло меко. Исто делује и ананас.
Осим ове две врсте егзотичног воћа, можете додати мало пиринчаног вина, ренданог лука и јабуке и оставити у томе месо током целе ноћи, а једнако добро делују и киселине попут лимуна и сирћета.
Лимун ће деловати већ након сат времена, па се овим триком можете послужити ако припремате неко јело у задњем тренутку. У сирћету већ мора да стоји целу ноћ.
Преузмите андроид апликацију.