Ako volite da kuvate, verovatno posedujete veliku količinu začina. Ali loša strana toga je što je njihov rok trajanja kraći nego što mislite.
A začini kojima je istekao rok imaju primetno slabiji ukus.
Kupujte mudro
Izvlačenje maksimuma iz vaših začina počinje u prodavnici tako što ćete birati cele začine kad god je to moguće. To je zato što celi začini imaju površinu koja je manje izložena kiseoniku, ključnom krivcu za degradaciju začina, pa duže zadržavaju svoj ukus. Takođe, kupujte začine u specijalizovanim prodavnicama, a ne u obližnjoj prodavnici. Iako su možda malo skuplji, začini koji se prodaju u specijalizovanim prodavnicama verovatno će duže ostati sveži, što vam na kraju pomaže da uštedite novac.
Očistite police za začine
Dobra je ideja da proveravate svoje police za začine svakih 6 meseci da biste bili sigurni da još uvek ne koristite stare stvari. Kuvanjem sa svežim začinima dobijaju se najsmelija moguća jela punog ukusa.
Načini upotrebe začina kojima je istekao rok trajanja
Pre nego što bacite te stare začine u smeće, razmislite o tome da ih ponovo upotrebite. Evo 10 ideja za početak.
Napravite sveće
Da biste sami napravili sveće, istopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine kao što su đumbir, cimet, karanfilić. Zatim, držeći fitilj vertikalno (pomoću pincete ili klešta), polako sipajte smešu u staklenu posudu otpornu na toplotu, kao što je staklena tegla.
Napravite prirodne boje
Šareni začini poput kurkume, šafrana i paprike su efikasni za pravljenje boje za tkanine. Svaki začin posebno umotajte u gazu i prokuvajte vodu u loncu. Bacite jedan omot u lonac i kuvajte oko sat vremena. U obojenu vodu dodajte jednu šolju belog sirćeta, stavite tkaninu u lonac i kuvajte oko 30 minuta. Uklonite tkaninu, isperite je i ostavite da se osuši. I ne zaboravite uskršnja jaja! Začini kojima je istekao rok su fantastična potpuno prirodna boja za ukrašavanje jaja. Probajte papriku za narandžastu i kurkumu za žutu.
Oterajte insekte
Male životinje možete odbiti starim začinima, jer bube i insekti mrze miris određenih začina. Napunite kese začinima kojima je istekao rok trajanja i stavite ih na mesta gde bube vole da se skupljaju
. Evo liste začina i štetočina koje odbijaju:
- Lovorov list – bubašvabe
- Čili paprika – paukove grinje, bele mušice, stenice i skakavci
- Vlasac – biljne vaši
- Cimet – mravi, bubašvabe, pauci, voćne mušice, pacovi, ose, komarci i stenice
- Beli luk – smrdljivi martin, zlatne mušice, muve i komarci
- Žalfija – mravi, muve i komarci
Napravite potpuri
Zagrevanje začina pomaže da se izvuče njihova aroma i pretvori ih u odličan potpuri. Da biste napravili potpuri, samo prokuvajte lonac vode i dodajte đumbir, kardamom, cimet ili karanfilić. Dodajte malo kore od citrusa.
Napravite sapun
Začini divno mirišu ako od njih napravite sapun, a njihovi zrnasti komadići deluju kao prirodni piling. Ovo su neki od najpopularnijih začina za pravljenje sapuna: bosiljak, cimet, začin za đumbir i medenjake, začin za pitu od bundeve, ruzmarin, žalfija, majčina dušica.
Napravite kese za začine
Mnogi začini kao što su žalfija, timijan i origano imaju prirodne dezodorirajuće efekte. Stavite ih u malu torbu i okačite ih u bujavim delovima vašeg doma, kao što su podrum ili garaža, da biste osvežili prostor.
Osvežite tepihe
Začini poput cimeta, muškatnog oraščića, karanfilića, sušenog timijana, ruzmarina ili lavande mogu da osveže tepihe i vašu sobu. Pomešajte začin koji je istekao sa sodom bikarbonom, pospite ga po tepihu i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre usisavanja.
Oterajte miševe
Većina nas voli miris mente i cimeta, ali miševi se ne slažu. Obilno pospite ove začine kojima je istekao rok trajanja oko svih oblasti gde miševi mogu ući u vašu kuću.
Oslobodite se moljaca
Umesto toksičnog komercijalnog rešenja, odlučite se za prirodniji pristup kako biste sprečili moljce da pojedu vašu odeću. Umesto naftalina, koristite stare začine sa prirodnim svojstvima odbijanja insekata — karanfilić, štapiće cimeta ili ceo muskatni oraščić — da biste odbili moljce.
Osvežite frižider
Verovatno ste čuli da stavite otvorenu kutiju sode bikarbone u frižider da biste je osvežili. Sipajte sodu bikarbonu u teglu, dodajte začine kojima je istekao rok trajanja, a zatim teglu prekrijte filterom za kafu ili komadom tkanine pričvršćenom gumicom. Rezultat je rastvor koji upija mirise.
Horoskopski znaci i parfemi: Cvetni, citrusni ili šumski miris, koji vama odgovara?
Preuzmite android aplikaciju.