Čak i najizbirljiviji mališani će voleti ovu sočnu čokoladnu tortu sa tikvicama.
Omiljeno letnje povrće može se pripremiti na mnogo načina, a čokoladnim kolačima daje odličnu teksturu.
Recepta sa tikvicama nema previše, jer se ova lagana letnja hrana često nađe na našem tanjiru, bilo kao ukusan prilog, ukusna užina ili deo zdravog gulaša.
Ono što mnogi ne očekuju je da se tikvice odlično snalaze u slatkim kombinacijama, posebno u čokoladnim kolačima.
Donosimo vam recept za jedan takav, sočan recept, u kome će uživati mališani koji inače odbijaju da jedu povrće, jer se u ovom desertu gotovo i ne oseća ukus tikvica.
Sastojci za biskvit:
- 2 i ½ šolje brašna ½
- šolje nezaslađenog, tamnog kakaoa
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 i ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica cimeta
- 2 šolje šećera ¾ šolje ulja
- 3 jaja
- 2 šolje oljuštenih i narendanih tikvica
- ½ šolje mleka
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 50 g putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i namastite kalup za tortu ili hleb. U jednoj posudi prvo pomešati sve suve sastojke, a u drugoj mešati šećer i jaja nekoliko minuta dok smesa ne postane gusta. Zatim u mokru smesu dodati rendane tikvice i mešati još minut, pa postepeno dodavati suve sastojke i mleko i kratko promešati, pa završiti mešanjem kompaktne smese varjačom. Sipajte smesu u kalup i stavite u rernu na 40 do 50 minuta, u zavisnosti od snage rerne. Pred kraj pečenja čačkalicom proverite da li je kolač gotov u sredini. Kada se ohladi, prelijte ga otopljenim puterom i glazurom od čokolade i ohladite. Možete ga poslužiti sa grčkim jogurtom ili kuglom sladoleda.
Preuzmite android aplikaciju.