Početna > Život i stil
Život i stil

Kako da čuvate luk da ne ispušta neprijatan miris?

Što duže luk stoji, to mu je jači miris, a vi ne želite da vaš frižider zaudara na luk.
Foto: Pixabay/Couleur

Crni luk je sastojak koji ne poznaje granice ni nacionalne kuhinje. On je jedan od osnovnih sastojaka za jela iz kuhinja sa svih strana sveta, i za to postoji dobar razlog.

Crni luk potiče iz veoma izdržljivog useva koji svugde raste u izobilju, tako da je sveprisutan i pristupačan, pa je odlična bazu ukusa koji jelima daju dubinu.

Iako mogu uzrokovati neprijatan zadah, teško je zanemariti svestranost luka.

Uz to, luk ima oštar, ponekad neprijatan miris, posebno kada je sirov. I sami znate koliko se jako oseća i jedno rebarce crnog luka iz nepojedene salate.

Ako ne znate kako pravilno da skladištite luk, reskirate da se brže pokvari, što daje snažnu i ne baš prijatnu aromu.

Real Simple donosi savete kako skladištiti luk kako biste mogli uživati ​​u njemu bez neprijatnih mirisa.

Kako se čuva cela glavica luka

Celi luk ne mora da ide u frižider — zapravo, to nije dobro mesto za pohranjivanje. Frižider je hladno i vlažno okruženje, što može uzrokovati omekšavanje i kvarenje luka. Najbolje mesto za čuvanje luka je tamno, hladno, suvo i dobro provetreno. Perforirana korpa ili posuda u kuhinjskom ormariću bila bi idealno mesto za držanje luka.

Kako čuvati narezani ili seckani luk

Dodatno izrezani ili naseckani luk možete pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesici u frižideru, ali svakako ga iskoristite u roku od pet do sedam dana. Što duže luk stoji, to je jači miris, a ne želite da vaš frižider zaudara na luk. Druga je mogućnost zamrznuti ostatke luka, što će zadržati miris i sačuvati ga duže vreme.

Ne preporučujemo zamrzavanje celog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali apsolutno podržavamo zamrzavanje seckanog luka.

Zapravo, svaki put kada recept zahteva polovinu luka, naseckajte celi luk i sve što ne koristite, spremite u nepropusnu plastičnu vrećicu, pazeći da ispustite što više vazduha, a zatim zatvorite i stavite u zamrzivač.

Ovog proleća jedite što više mladog luka, veoma je zdrav

Preuzmite android aplikaciju.