Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Kako će izgledati železnička stanica nakon rekonstrukcije? (VIDEO)

Glavna železnička stanica u Novom Sadu izgrađena je davne 1964. godine i od tada nije obnavljana, niti renovirana, sve do danas, kada je u toku njena prva rekonstrukcija.

Ovaj objekat od svoje izgradnje bio je jedan od simbola Novog Sada, i zbog lokacije, ali i tada modernog i veoma prepoznatljivog izgleda.

Zgrada koja je nekada bila na novosadskim razglednicama usled godina neulaganja i lošeg održavanja potpuno je propala, ali sada će prvi put nakon izgradnje dobiti novi izgled.

Položaj stanice je veoma povoljan, kako se nalazi u saobraćajnom središtu grada, na samom početku Bulevara oslobođenja, koji čini saobraćajnu „kičmu“ grada u pravcu sever–jug, a u pravcu istok–zapad pruža se Bulevar Jaše Tomića, koji preko Kisačke i Rumenačke ulice vodi do istočnih, severnih i zapadnih delova grada.

Foto: CRDC (Render)
Radovi koji su započeli krajem septembra prošle godine polako se bliže kraju, a rekonstruisani su stanični peroni, temelji perona i nadstrešnica, kao i šahtovi za kišnu kanalizaciju.

U unutrašnjosti stanice renoviran će biti Centar za daljinsko upravljanje, kancelarije, i restoran, čije prostorije nisu menjane više od pet decenija.

Fasada, stolarija, podovi, zidovi, krov, stavke su koje su obuhvaćene radovima na uređenju železničke stanice.

Foto: CRDC (Render)
Prva faza radova obuhvata prva tri stanična koloseka, kao i 10. i 11. kolosek, a njen završetak usklađen je sa puštanjem u saobraćaj brze pruge Beograd – Novi Sad, koja se planira za početak marta.

U skladu sa potrebama brzih pruga, adaptiraće se prostorije za novu signalnu i telekomunikacionu opremu.

Radove izvodi konzorcijum kineskih kompanija „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“.

voz
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević
Brzi voz koji na relaciji Novi Sad-Beograd najkasnije će krenuti da saobraća do 10. marta ove godine.

Do prestonice bi trebalo da stiže za, od 35 do 50 minuta, a cena karte će biti 1.000 dinara u jednom, a 1.600 u oba pravca.

Deonica do Subotice po planu će biti završena pre kraja 2024. godine, a radovi u Mađarskoj obavljaće se uporedo, pa će od Novog Sada do Budimpešte moći da se putuje brzom prugom do proleća 2025. godine.

Foto: Gradske info
Zbog projekta pruge Beograd – Stara Pazova – Novi Sad – Subotica – državna granica, potrebno je bilo i renovirati podvožnjak u Kisačkoj ulici.

Upravo iznad podvožnjaka prolaziće šine za nove vozove, a radovi koji su počeli 3. oktobra 2021. godine, trebalo bi da budu gotovi do marta ove godine, kada će Kisačka ulica ponovo biti otvorena za saobraćaj.

Nadvožnjak za prugu je dobila i Temerinska ulica, a on je završen krajem februara prošle godine. Stari je srušen, a novi, dug preko 30 metara, sadrži tri koloseka, od kojih će dva biti korišćena za potrebe brze pruge.


Evo i kako će izgledati enterijer i eksterijer Glavne železničke stanice u Novom Sadu nakon rekonstrukcije:
Foto: CRDC (Render)

Foto: CRDC (Render)

Foto: CRDC (Render)

Foto: CRDC (Render)

Foto: CRDC (Render)

Novosađani preko platforme TvojGrad odlučili, gradiće se osnovna škola (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.