Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Какав глас имате? Ево шта све можете сазнати о некоме само док га слушате

Једноставно „здраво“ може људима рећи колико сте поуздани.
Фото: Unsplash/Jason Rosewell

Бићете изненађени када откријете шта се све може сазнати само са слушањем нечијег гласа. Висина, снага или друштвеност само су неке одлике о вама које се могу уочити када неко чује ваш говор.

Занимљивост је то што је тај процес догађа несвесно, а други људи вас чак ни не морају видети да би закључили неке ствари о вама.

1. Друштвеност

Ваш глас може указати ​​на вашу личност или тачније, откриће јесте ли екстроверт или интроверт. Током једног истраживања, људи су слушали компјутерски генерисани говор, који је моделиран тако да звучи попут гласова интроверта и екстроверта.

Као резултат тога, учесници су могли идентификовати личност. Екстроверти говоре брже и гласније, а интроверти пак мирније и спорије изражавају своје мисли.

Фото: Unsplash/Clem Onojeghuo
2. Поузданост

Једноставно „здраво“ може људима рећи колико сте поуздани. Чак 64 верзије ове речи слушали су волонтери из једног истраживања. И готово сви учесници изабрали су мушкарце који су ту реч говорили вишим тоном јер су се чинили као поузданији.

За жене је било обрнуто, оне са нижим тоном те речи су се сматрале поузданијим.

3. Висина

Ваш глас може такође указивати ​​на то колико сте високи. Током два експеримента људи су морали да препознају ко је виши од два говорника, те су исто тако морали да распореде пет говорника по висини.

Резултат истраживања показао је да је 62 одсто учесника успело да разликује вишег говорника. Дакле, што је особа виша, њен је глас нижи и дубљи.

4. Плодност

Испада да менструални циклус не утиче само на расположење и хормоналне промене, већ утиче и на глас. Према овом истраживању, глас постаје виши с доласком овулације. Дакле, жене с вишим гласом су „плодније“.

5. Снага

Глас је способан показати и снагу човјека, тачније, снагу његовог горњег дела тела. Учесници једног истраживања слушали су гласове мушкараца из различитих земаља који су говорили њихов матерњи језик, а затим су проценили њихову снагу.

Као резултат, учесници су успели тачно да одреде колико су мушкарци снажни. Јачи мушкарци су имали дубљи глас.

Фото: Pexels/George Milton
6. Професионалност

Ваш глас може утицати и на вашу каријеру. Ово истраживање показало је да људи с постепеним спуштањем гласа изгледају мање образовани и мање компетентни, а то се посебно односи на жене.

Наиме, то чак може утицати на одлуку послодавца и усмерити их према одабиру другог кандидата.

7. Паркинсонова болест

Промене гласа могу указивати ​​на Паркинсонову болест. Пацијенти тада имају успорен говор, глас постаје тиши и појављује се краткоћа даха. Они такође почну да говорие монотоно, а у каснијим фазама дрхтање почиње да бива очитије.

Zašto nosimo nakit i od kada datira ta tradicija?

Преузмите андроид апликацију.