Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто носимо накит и од када датира та традиција?

Иако су данас махом жене љубитељи накита, мушкарци су били ти који су га први носили. Мушки накит је представљао статусни симбол, а веровало се и да ће донети срећу у борби.
Фото: Unsplash/Engin Akyurt

При куповини накита већини људи на уму је углавном цена. Тако је најскупљи комад накита дизајниран за филм била огрлица коју је носила Никол Кидман у чувеном мјузиклу „Мулен руж“ База Лурмана из 2001. године.

Вредност ове огрлице процењује се на око милион долара, а сачињена је од 1.308 дијаманата.

Прве древне цивилизације које су започеле организовану производњу накита били су Египат и Месопотамија.

Достигнућа из тог времена у области обраде метала и драгог камења одиграла су значајну улогу у даљем развоју производње накита у цивилизацијама које су дошле после њих.

Француска је, током историје, важила за земљу пуну страсти и бурних преврата. Стога и не треба да чуди што је прва жена која је носила дијаманте била управо Францускиња, и то ни мање ни више него Агнес Сорел, љубавница француског краља Карла Седмог.

Накит познатих

Елизабета Друга, енглеска краљица, која се на том положају налази од 1953. године, и већ је претекла своју славну претходницу Викторију, власница је импозантне колекције накита. Процењује се да енглеска краљевска колекција накита вреди око 57 милиона долара.

Један од најзначајнијих бракова прошлог века био је брак између Елвиса Прислија и његове жене Присиле.

Фото: Pexels/Freestocksorg

Њиховом венчању присуствовали су и чланови краљевске породице. Бурма, чија се вредност процењује на више од 100.000 долара, украшена је са осам дијаманата и представља праву баштину поп културе.

Десет година након тога, краљ рокенрола је преминуо, а сахрањен је са својим омиљеним дијамантским прстеном на руци.

Глумица Ева Лонгорија, која је најпознатија по улози Габријел Солис у серији „Очајне домаћице“, приликом веридбе са француском НБА звездом Тонијем Паркером добила је веренички прстен од пет карата, а на дан венчања осамнаестокаратни прстен од белог злата, са три реда дијаманата.

Популарни амерички репер Џеј Зи такође није штедео кад је реч о поклону за његову вољену Бијонс Ноулз. Многи амерички медији су пренели да је вредност прстена премашила суму од пет милиона долара.

Бисери
Фото: Pexels/Pedro Dias

Бисери се формирају када се мало зрно песка или неко друго страно тело зароби унутар остриге. А остриге производе седеф као механизам одбране и облажу га седефастом материјом слој по слој. Бисер се просечно формира у једној на сваких десет хиљада острига.

У почетку се само један бисер користио за веридбу и венчање. Традицију давања једног прстена за веридбу и једног за венчање покренуо је крајем 15. века Максимилијан од Аустрије, најмлађе дете Франца Првог и Марије Терезије, градоначелник Келна, када је дао веренички прстен својој Марији од Бургундије.

7 različitih vrsta ogledala koje svako treba da ima u svom domu

Преузмите андроид апликацију.