U majanskom carstvu zrna kakaoa bila su toliko cenjena da su korišćena kao novac. Samo najbogatiji su mogli da piju čokoladu. Pored zrna kakaoa dodavani su ljuta paprika i med, i taj napitak se koristio kao lek.
Momčilo Antonijević, narodni travar, otkriva da li u ljutoj papričici i kakaou leži tajna dobrog raspoloženja Meksikanaca.
Kada dođete u bilo koji grad na Jukatanu ili u čitavom Meksiku nemoguće je ne primetiti da se svi ljudi smeškaju, lepo su raspoloženi, uvek spremni da zapevaju.
Ako se zapitamo zašto je to tako, neko bi rekao da je to zbog mnogo sunčanih dana kojima ova zemlja obiluje, neko bi rekao da je u pitanju tekila, a Momčilo Antonijević, misli da dve biljke imaju presudni uticaj na to: ljute papričice i kakao.
„Obe ove biljke su autohtone na tom području. Ljuta paprika sadrži veliku količinu kapsaicina, supstance koja izaziva pojačano lučenje endorfina, odnosno, oksitocina, serotonina i svih onih neurotransmitera koji su zaduženi za dobro raspoloženje“, dodaje Antonijević.
Na primer, vrsta ljute papričice habanero, ima puno kapsaicina, vrlo je ljuta i na Skovilovoj skali koja služi za merenje ljutine paprika, ima preko 550.000 skovila, a poređenja radi, feferona ima oko 500.
Vrlo slično deluju i zrna kakaoa, koja su oduvek bila izuzetno cenjena, a Maje su ih koristile kao monetu.
„Za 25 zrna kakaoa mogli ste da kupite čoveka u vreme kada su Španci osvojili Meksiko. Kakao, baš kao i ljuta paprika, deluje na poboljšanje raspoloženja, stimuliše naš nervni sistem.
Takođe, utiče na lučenje serotonina i drugih važnih neurotransmitera za naše dobro raspoloženje, ali utiče i na sniženje povišenog holesterola“, napominje.
Ljuta paprika ima i druga lekovita svojstva. Koristi se protiv bolova u kostima, mišićima i protiv reumatizma.
Preuzmite android aplikaciju.