Početna > Život i stil
Život i stil

Kajsija – eliksir mladosti

Kajsija je fantastično voće koje nas podmlađuje i vraća energiju.
Foto: Unsplash/Elena Mozhvilo

Ova namirnica pripada familiji ruža (Rosaceae). Pretpostavlja se da potiče iz Kine, iz oblasti blizu Rusije, a takođe i Korejskog poluostrva i Japana.

Nakon 3000 godina, kajsije su stigle u Jermeniju, šireći se duž Puta svile. Odatle su je Rimljani, oko 70. p. n. e. proširili po celoj Evropi, da bi danas bile dostupne u celom svetu.

Blagotvorne su za naše zdravlje

Kajsije su prepune amino – kiselina (cisteina i glutamina). Sadrži jedinjenja fitohemikalija koje se vežu za molekule DDT (dihlor-difenil-trihloretan) u telu i na taj način smanjuju rizik od pojave mnogih oblika kancera.

Kajsija je dobra za metabolizam,  bogata je  vlaknima, koja se lako apsorbuju i tako pomažu da lakše svarimo hranu.

Foto: Pixabay/RitaE

Sadrži obilje vitamina, poput vitamina A, E, B i C, kao i fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum. Nezaobilazni beta karoten, koji ovim plodovima daje nežno narandžastu boju.

Zbog visokog nivoa vitamina A i E, kajsija je izuzetno voće za oči i vid. Vitamin A štiti vid od slepila, a vitamin E sprečava oštećenje vida.

Kajsija je voće koje podstiče vitamin B12, odgovoran za stimulaciju rasta i formiranje i sazrevanje eritrocita. Izuzetna je za detoksikaciju organizma, jer kada pojedemo kajsiju, ona je sposobna da skupi i uništi toksine, buđ, bakterije, a time poboljšava naš imunitet.

Koenzimi i enzimi sadržani u koži kajsije štite naš  DNK.

Ovaj plod, zahvaljujući antioksidansima, poboljšava kvalitet kože i usporava starenje.

Vitamini C i E, koji se nalaze u kajsiji, pomoći će našoj koži da se odbrani od negativnih faktora, kao što su sunčevo zračenje.

Beta karoten je obavezan sastojak svake kreme za sunčanje, jer čuva našu kožu od štetnog zračenja i opekotina.

Kalijum i kalcijum koji se nalaze u kajsijama čuvaju naše kosti. Zbog svih vitamina koje kajsija poseduje, daje se deci za bolji rast i razvoj.

Kalijum pomaže rad srčanih mišića, te je odlična za sprečavanje srčanih oboljenja. Dobra je sa smanjenje holesterola. Normalizuje krvni pritisak i preporučuje se osobama koje pate od anemije.

Kajsije se konzumiraju u različitim oblicima, kao džem, sok, kompot. Često se proizvodi kao alkoholno piće – rakija.

Foto: Unsplash/Elena Mozhvilo

Kada nisu dostupne sveže,  kajsije možemo konzumirati i u sušenom obliku.

Suve kajsije vam mogu pomoći da smanjite nivo stresa. Zato se preporučuju kao užina na poslu, ako svakodnevnno doživljavate stres i napetost. Čuvaju mišiće i nadoknađuju vitamine koji su nam potrebni tokom dana.

Tri, četiri suve kajsije dnevno čine čuda za krvnu sliku. Suve kajsije su odlična užina i za sportiste i savršena zamena za veštačke suplemente.

Seme kajsije je izuzetno slatko i veoma slično bademu. Liker Amareto je aromatizovan zapravo ekstraktom koštice kajsije.

Seme ovog ploda sadrži B17 vitamin, koji pozitivno utiče na imuni sistem i štiti od malignih oboljenja.
Pored vitamina B, jezgro kajsije sadrži fosfor, gvožđe, magnezijum, nezasićene masne kiseline, biljna vlakana, itd.

Foto: Pixabay/silviarita

Pored toga što se rakija od kajsije u našem narodu prvenstveno koristi kao piće, ona se takođe može koristiti kao antiseptik ili oblog u slučaju bola u grlu.

Kako su kajsije sjajno voće za održavanje mladolikog izgleda, pomažu nam u stresnim situacijama i daju nam energiju, imaju sjane učinke za naše zdravlje, pravo je vreme da ih potražimo na tezgama naših pijaca.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.