Kafa je jedno od najkonzumiranijih pića na svetu, ali postoje različite informacije o njenom uticaju na zdravlje.
Neke studije sugerišu da popularno piće smanjuje šanse za dobijanje raka, dok su druge – uključujući panel za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije – otkrile suprotno.
Međutim, istina je nejasna zbog toga kako su vođeni stariji eksperimenti, kažu naučnici.
Ono što se pretpostavlja je da kafa može povećati rizik od raka, ali samo ako je pijete veoma vruću, što bi značilo da bi i vrući čaj mogao imati sličan efekat.
Stručnjaci Kembridža su stoga uporedili gene više od 360.000 ljudi u Velikoj Britaniji i Finskoj i proučavali rizik od razvoja 22 vrste raka tokom 11 godina.
Oni su nastojali da objasne faktore koji su možda iskrivili prethodna istraživanja o njegovoj štetnosti.
Ono što su primetili jeste da su ljudi koji su priznali da piju kafu pili i više alkohola, pa su posumnjali da bi ovaj faktor mogao biti ključni.
Međutim, analizom genetike učesnika utvrđeno je da oni geni koji su povezani sa sklonošću ka ispijanju kafe nisu nužno povezani sa navikama kao što su pušenje ili pijenje.
Stručnjaci kažu da gledajući DNK volontera olakšava utvrđivanje da li je kafa ta koja izaziva rak.
Podaci su otkrili da ljudi za koje se genetski smatra da su skloniji da piju kafu imaju skoro tri puta veću verovatnoću da razviju rak jednjaka.
Takva veza nije pronađena ni za jednu drugu vrstu raka. Najverovatniji razlog za povezanost ispijanja kafe i raka jednjaka je taj što sipanje vruće tečnosti u grlo nanosi neku štetu.
Ovu ideju podržava i prethodna studija sprovedena 2019. godine, koja je otkrila da ispijanje čaja na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa povećava rizik od raka jednjaka.
Važno je napomenuti da naša studija ne dokazuje uzročnu vezu između pijenja kafe i rizika od raka jednjaka, već samo pruža jake dokaze koji sugerišu da neka vrsta veze postoji.
Preuzmite android aplikaciju.