Зелени чај има многе здравствене добробити, али може и да шкоди неким људима.
Због тога што у зеленом чају има много кофеина, сви који су осетљиви или алергични на овај састојак, морају бити опрезни.
Уколико попијете превише зеленог чаја, могу се јавити нуспојаве, попут немира, лупања срца, несанице, па чак и анксиозности и повишеног притиска.
Поред кофеина, зелени чај садржи и танине, а они могу да спрече апсорбовање неопходних састојака из хране, нарочито нехем гвожђа. Једна студија показала је да превелика доза зеленог чаја може да смањи апсорпцију гвожђа и до 25 одсто.
Како бисте избегли ова нежељена дејства, шољи зеленог чаја додајте кришку лимуна, или зелени чај пијте минимум 30 минута пре оброка, мада је најбоље да након зеленог чаја не једете ништа у наредна 2 сата.
Преузмите андроид апликацију.