Пролеће је време када исхрана постаје богатија витаминима. Али често, баш у ово доба, због променљивих временских прилика и прилагођавања температурим осцилацијема, организам захтева додатни унос суплемената.

Како то правилно треба да чинимо, сазнали смо у Јутарњем програму Радио Новог Сада у разговору са нутриционистом и специјалистом исхране докторком Милком Поповић из Института за јавно здравље Војводине.
“Има неколико различитих концепта уопште примене суплемената, односно витамина и минерала. Када су суплементи, односно додаци исхрани, они представљују само неки начин да обогатимо нашу исхрану, да допринесемо уносу оних састојака који су јако важни, а који можда у нашој исхрани недостају. Међутим, постоји и онај други, много озбиљни концепт када такве препарате примењујемо у ситуацијама када постоје дефицити, односно болести које настају као последица недовољног статуса неког витамина или минерала у организму. Тада је ситуација много озбиљнија и то се може радити само на препоруку лекара након врло детаљно обрађене ситуације у смислу биохемијских анализа, клиничког прегледа, анамнезе, утврђивања детаља који ће нас упутити и о томе на који начин, када, у којој дози, којим препаратом, којим обликом неког витамина или минерала ћемо кориговати настали дефицит”, каже Поповић.
Мићин: Ускоро ћу предложити јавни конкурс за спомен-обележје на месту трагедије у Новом Саду
Преузмите андроид апликацију.