Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када родитељи почињу да губе контролу над својом децом?

У одређеном узрасту долази до осамостаљивања деце, а самим тим и губитак родитељске контроле.
Фото: Pexels/Kindel media

Најновије истраживањ установило је тачан узраст деце када родитељи почињу да губе котролу над њима.

Након година праћења сваког њиховог корака, где су, шта су јели, с ким се друже, следи моменат када родитељи почињу да губе контролу над својом децом.

Најновија студија показала је да се то дешава са навршених 13 година.

Тада родитељи почињу да проналазе омоте слаткиша или брзе хране у школској торби свог детета или да губе контролу над тиме с киме се деца друже.

Више од 40 одсто родитеља казало је како се са својим тинејџерима расправља око нездраве хране, а на врху листе је захтев да једу више воћа и поврћа.

Како деца одрастају и почињу да раде ствари самосталније постаје теже држати све под контролом, поготову када је реч о њиховој исхрани.

Тинејџери заиста јесу у групи оних који се најлошије хране од било које друге групе људи.

Ипак реч је само о привременом бунту и тестирању новостечене независности заједно са ужурбаним распоредом школе, спорта и дружења.

Студија 2.000 родитеља тинејџера старости 13 до 18 година је открила да се шест од десет родитеља осећа као да је изгубило контролу над својом децом јер су постали независнији.

Дванаест одсто родитеља признало је да нема појма колико чоколадица дневно поједу њихова деца, док се један од десет родитеља бори за смањење грицкалица у исхрани. Родитељи се слажу око тога да не знају колико газираних пића у току дана попију њихова деца, док више од једног од 20 родитеља не зна да ли њихова деца једу воће и поврће.

Чак четири од десет родитеља сматра да је њихово дете пробало алкохолно пиће, мада само одсто тинејџера тврди да је већ пробало алкохол.

Greške koje prave mnogi kada prvi put postanu roditelji

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке