Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када лубеница постаје нездрава?

Лето је у пуном јеку, а са њим и сезона савршено слатких и сочних лубеница. Поред бројних летњих намирница које могу да нас освеже и обезбеде нутритивно богатство, лубеница је једна од најпопуларнијих због свог мириса и укуса.
Фото: Pixabay/kps7942

Упркос изузетним предностима, конзумирање лубенице у великим количинама заправо може штетити вашем телу. Лубеница је одличан извор воде и подједнако добар извор дијеталних влакана.

Међутим, конзумирање великих количина може довести до проблема са варењем као што су дијареја, надимање и гасови.

Садржи сорбитол, једињење шећера које промовише лабав столицу и проблеме са гасовима. Још један чест узрок таквих проблема је садржај ликопена, пигментираног антиоксиданса који лубеници даје боју.

Ако сте дијабетичар, велике су шансе да превише лубенице може значајно подићи ниво шећера у крви. Иако је здрав, има висок гликемијски индекс, чак 72.

Људи који редовно пију алкохол треба да избегавају велике количине лубенице јер висок ниво ликопена може да реагује са алкохолом и изазове упалу јетре.

Прекомерни оксидативни стрес на јетри може бити штетан. Интоксикација водом или прекомерна хидратација је стање у коме ваше тело има вишак воде у себи, што доводи до губитка садржаја натријума.

Конзумирање велике количине лубенице може повећати ниво воде у вашем телу.

Ако се вишак воде не излучи, то може довести до повећања запремине крви, што додатно предвиђа отицање ногу, исцрпљеност, оптерећење бубрега. Такође може довести до губитка нивоа натријума у ​​телу. Познато је да је лубеница одличан извор калијума, који је витална хранљива материја са бројним улогама у одржавању здравља тела.

Помаже у одржавању функције електролита, одржава наше срце здравим и чини наше кости и мишиће јачима. Међутим, превише калијума може довести до кардиоваскуларних проблема као што су неправилан рад срца или слаб пулс.

Колико лубенице можете појести дневно?

100 грама лубенице има око 30 калорија. С обзиром на то да је највећи део његовог садржаја вода, лако је појести чак 500 грама, што значи да сте управо појели 150 калорија. Пошто је на стомаку лака, можда нећете осећати ситост, што ће вас довести до тога да је поједете више него што би требало, као и да ћете после ње посегнути за другом храном јер вам она није довољна. Лубеница садржи шест грама шећера на 100 грама, па би вам 500 грама лубенице на крају дало 30 грама шећера. За већину људи је идеално да поједу између 100 и 150 грама шећера дневно из свих намирница заједно. Шећер од лубенице повећава овај број за вас.

Није лоше јести лубеницу, али превише свега може бити нездраво, чак и нешто здраво као што је лубеница.

Три одличне салате за здраву кожу

Преузмите андроид апликацију.