Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Када је право време за први оброк?

Неки људи не излазе из куће а да не поједу најважнији оброк у дану. За друге доручак постаје ручак јер први оброк не једу до поднева.
Фото: Pixabay/esigie

Које је боље? Стручњаци кажу да је доручак изузетно важан оброк. Пружа вам енергију која вам је потребна за дан, а нека истраживања показују да може смањити осећај глади и ризик од развоја гојазности и других метаболичких поремећаја. Све ово не значи да морате да једете чим отворите очи. Ако сте гладни одмах ујутру, онда свакако једите, а ако нисте, у реду је да сачекате.

Веома је важно да слушате своје тело, право време за јело када почнете да осећате глад.

Никако не одлажите оброк, јер то може довести до тога да брзо зграбите нездрав оброк попут крофне или неког другог пецива…

Када је време за јело? Стручњаци се слажу да први оброк треба јести око 9 или 10 ујутру. Ако се пробудите у 7, доручкујете у 10, ручате у 14 часова и вечерате око 17 или 18 часова, то је сасвим у реду. Али, ако доручкујете у подне, а током дана имате времена само за још један оброк, онда то значи да прескачете оброке. 

Tребало би да једете најмање свака четири сата.

Јести или не јести пре јутарњег тренинга?

Постоје и изузеци када је у питању правило „слушајте своје тело”. У ствари, добро је јести пре тренинга ако вежбате ујутру јер вам то може помоћи да избегнете хипогликемију. Нека истраживања показују да ће вежбање на празан стомак побољшати сагоревање масти, али то не значи да све води ка бржем и бољем мршављењу.

Како уравнотежити оброк? Препоручљиво је да поједете око 10 грама протеина (грчки јогурт или два јајета) да бисте се осећали сити. Масти су такође важне, али је важно пазити одакле долазе (ораси, екстра девичанско маслиново уље).

Избегавајте сланину и другу прерађену храну. А на почетку дана обавезно водите рачуна о уносу влакана за осећај ситости и здравог варења (воће, поврће, интегралне житарице…).

А шта је са кафом?

Не морате да одустанете од кафе. У умереним дозама, то је здрав стимуланс. За већину то значи три шољице дневно. Професионалци упозоравају да све више од тога може да буде нездраво, да лоше утиче на сан, да повећа крвни притисак… Важно је пазити и колико шећера стављате у кафу.

Namirnice koje su bogate gvožđem

 

Преузмите андроид апликацију.