Vizuelno, razlika između glatkog i oštrog brašna je skoro pa jedva primetna, ali ipak morate koristiti određenu vrstu da biste na kraju bili zadovoljni rezultatom.
Iako je lišeno većine vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkom ili oštrom obliku idealno je za pečenje. Glatko brašno se koristi za razvučeno testo za pite od bundeve, sira i savijača, kao i za pripremu hleba i peciva i lisnatog testa. Oštro brašno je, pak, idealno za pripremu njoka, peciva i kolača ili pohovanje.
I dok su za većinu vrsta testa ili dezerta postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, oko palačinki još uvek postoje polemike. U ovom slučaju, izgleda da svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje koristiti glatko, a drugi oštro brašno.
Ako niste sigurni koju vrstu brašna da koristite, pokušajte da eksperimentišete sa pola glatkim, a pola oštrim dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.
Oštro brašno se koristi za pravljenje:
- kolača
- njoka
- medenjaka
- pohovanje
- palačinke
- kore za torte
- keksiće
- princes krofne
- profiteroli
- ekleri
- za zaprške variva i sosova
Glatko brašno se koristi za pravljenje:
- hleba
- lepinja
- savijači
- krofne
- testenina
- mafini
- pite
Zbog tri greške koje pravimo, kajgana postane suva i gumenasta
Preuzmite android aplikaciju.