Početna > Život i stil
Život i stil

Kad se koristi glatko, a kad oštro brašno?

Vizuelno, razlika između glatkog i oštrog brašna je skoro pa jedva primetna, ali ipak morate koristiti određenu vrstu da biste na kraju bili zadovoljni rezultatom.
Foto: Pixabay/VugarAhmadov

Iako je lišeno većine vitamina i minerala, pšenično brašno u glatkom ili oštrom obliku idealno je za pečenje. Glatko brašno se koristi za razvučeno testo za pite od bundeve, sira i savijača, kao i za pripremu hleba i peciva i lisnatog testa. Oštro brašno je, pak, idealno za pripremu njoka, peciva i kolača ili pohovanje.

I dok su za većinu vrsta testa ili dezerta postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, oko palačinki još uvek postoje polemike. U ovom slučaju, izgleda da svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje koristiti glatko, a drugi oštro brašno.

Ako niste sigurni koju vrstu brašna da koristite, pokušajte da eksperimentišete sa pola glatkim, a pola oštrim dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.
Oštro brašno se koristi za pravljenje:
  • kolača
  • njoka
  • medenjaka
  • pohovanje
  • palačinke
  • kore za torte
  • keksiće
  • princes krofne
  • profiteroli
  • ekleri
  • za zaprške variva i sosova
Glatko brašno se koristi za pravljenje:
  • hleba
  • lepinja
  • savijači
  • krofne
  • testenina
  • mafini
  • pite

Zbog tri greške koje pravimo, kajgana postane suva i gumenasta

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake