Почетна > Бизнис
Бизнис

Јута и Ер Србија: Доплата за гориво од 30 евра за чартер летове

Туристичке агенције ће морати да уведу доплате за гориво свим путницима који су до сада уплатили своје летње аранжмане, од 30 и више евра за чартер летове, зависно од појединачних дестинација, због великих осцилација цена нафтних деривата.
Фото: Wikimedia Commons

Како је наведено у заједничком саопштењу ЕР Србије, Јуте и Туристичких агенција закупаца чартер летова, за ову туристичку сезону доплата за гориво је неопходна будући да је због великих турбуленција на светском тржишту нафтних деривата у претходних пет месеци, цена авио-горива порасла је за око 100 одсто.

Имајући у виду да је цена горива један од кључних елемената цене чартер летова, да би се обезбедила сигурна реализација уговора потписаних са туристичким агенцијама закупцима, Ер Србија је била принуђена да коригује првобитне цене закупа авиона за потребе чартер летова и да потпише анексе ранијих уговора са туристичким агенцијама.

Последично, туристичке агенције ће морати да уведу доплате за гориво за све путнике који су до сада уплатили своје летње аранжмане, а које ће се кретати од 30 и вше евра по путнику, зависно од појединачних дестинација, односно дужине трајања лета.

Национална авио-компанија и туристичке агенције договор о чартер летовима за ову сезону постигли су крајем 2021. и почетком 2022. године, а у међувремену су на тржишту нафтних деривата наступиле околности које у том тренутку није било могуће предвидети.

„Цене авио-горива достигле су свој вишегодишњи максимум, па је самим тим била неминовна и корекција цена закупа чартер летова, односно увођење поменуте доплате за гориво, имајући у виду да су претходне цене биле пројектоване на основу драстично другачијих услова на тржишту авио-горива“, пише у саопштењу.

Ер Србија и туристичке агенције ће наставити да заједнички прате кретања на тржишту нафтних деривата, а у случају пада цена авио-горива, цене летова ће бити кориговане наниже.

Turska pregovara s Rusijom i Ukrajinom o koridoru za izvoz žita

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке