Почетна > Бизнис
Бизнис

Турска преговара с Русијом и Украјином о коридору за извоз жита

Турска је у преговорима са Русијом и Украјином о отварању коридора преко Босфора за извоз украјинског жита, јавља Ројтерс позивајући се на изјаву једног високог турског званичника.
Фото: WikimediaCommons/Josep Renalias

„Турска преговара и са Русијом и са Украјином о извозу жита из Украјине. Постоји захтев да жито стигне на крајња одредишта отварањем коридора преко Турске. Преговори су још у току“, рекао је турки званичник британској агенцији под условом да остане анониман јер су разговори поверљиви.

Више од 20 милиона тона жита је „заробљено“ у силосима у украјинским црноморским лукама које су блокиране од почетка напада Русије на Украјину у фебруару ове године.

Русија и Украјина учествују са скоро једном трећином у глобалној понуди пшенице, а блокада извоза из Украјине доприноси глобалној кризи хране.

Из канцеларије турског председника Тајипа Ердогана нису одмах одговорили на захтев Ројтерса за коментаром.

Заменик руског министра иностраних послова Андреј Руденко је изјавио у среду да је Москва спремна да обезбеди коридор за бродове који превозе храну у замену за укидање неких западних санкција.

Још два засебна извора упућена у активности турске владе потврдила су да се воде разговори о томе да Турска помогне да украјинско жито буде испоручено.

Турска, која се на Црном мору граничи и са Русијом и са Украјином, има добре односе са обема земљама, иако је осудила руску инвазију.

„Анкара је спремна да допринесе решавању проблема својеврсним праћењем овог извоза из Одесе преко Црног мора, будући да је Турска традиционално веома јака у Црном мору и спремна да помогне“, рекао је у среду један неименовани високи европски дипломата Ројтерсу, говорећи под условом да не буде именован.

Egipat: Pregovaramo o uvozu pšenice iz Srbije, među najboljim je

Преузмите андроид апликацију.