Почетна > Свет
Свет

Јереван: Непријатељства у Нагорно-Карабаху одвијају се дуж целе линије контакта

Непријатељства у Нагорно-Карабаху одвијају се дуж целе линије контакта, а Азербејџан користи скоро сво расположиво оружје, јавља сајт “Армениас Ајсор“.
Фото: Танјуг/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

„Непријатељства су у току дуж целе линије контакта. Оружане снаге Азербејџана користе артиљерију, ракете, ударне дронове, војну авијацију“, наводи се у извештају, пренео је ТАСС.

Азербејџан је раније данас најавио спровођење „локалних антитерористичких мера“ у Нагорно-Карабаху, а непризната република Нагорно-Карабах потврдила је да азербејџанска војска изводи ракетне и артиљеријске ударе, покушавајући да пробије линију контакта, пренела је агенција Интерфакс.

Јерменски премијер Никол Пашињан претходно је изјавио да азербејџанске оружане снаге гранатирају читаву територију Нагорно-Карабаха како би успоставиле контролу над насељеним подручјима.

Према његовим речима, „азербејџанска војска покренула је копнену операцију у непризнатој Републици Нагорно-Карабах (НКР)“.

Администрација председника Азербејџана Илхама Алијева саопштила је да је спремна да се састане са представницима јерменске заједнице региона Нагорно-Карабах у граду Јевлаху, под одређеним условима.

„Да би зауставили антитерористичке мере, илегалне јерменске оружане групе морају да подигну белу заставу, предају сво оружје, а илегални режим се мора сам распасти. У супротном, антитерористичке мере ће бити настављене до краја“, наводи се у саопштењу администрације, које је добио Интерфакс.

Баку је у вези са позивом Степанакерта, главног града непризнатог Нагорно-Карабаха, на преговоре, навео да је „администрација раније позвала представнике јерменског становништва које живи у региону Нагорно-Карабаха у нашој земљи на дијалог како би разговарали о питањима реинтеграције“.

„Али су то сваки пут одбијали“, тврде у администрацији.

Становници јерменске престонице Јеревана изашли су на улице да протестују испред зграде јерменске владе, окривљујући руководство земље и премијера Никола Пашињана за ситуацију.

Nagorno-Karabah: U vojnoj operaciji Azerbejdžana poginulo pet, ranjeno 80 osoba

Преузмите андроид апликацију.