Почетна > Свет
Свет

Нагорно-Карабах: У војној операцији Азербејџана погинуло пет, рањено 80 особа

Власти непризнате дефакто независне републике Нагорно-Карабаха насељене етничким Јерменима објавиле су данас на Фејсбуку да је пет особа погинуло, а 80 рањено у војним операцијама Азербејџана.
Фото: Танјуг/Gegham Stepanyan, Ombudsman Human Rights of the Artsakh Republic in the breakaway territory of Nagorno-Karabakh in Azerbaijan in his Twitter account via AP

Према наводима информативног центра Нагорно-Карабаха, од 80 рањених, 15 су цивили, пренео је Ројтерс.

Раније данас Азербејџан је најавио спровођење „локалних антитерористичких мера“ у Нагорно-Карабаху, а непризната република Нагорно-Карабах потврдила је да азербејџанска војска изводи ракетне и артиљеријске ударе, покушавајући да пробије линију контакта, пренела је агенција Интерфакс.

Јерменски премијер Никол Пашињан претходно је изјавио да азербејџанске оружане снаге гранатирају читаву територију Нагорно-Карабаха како би успоставиле контролу над насељеним подручјима.

Према његовим речима „азербејџанска војска покренула је копнену операцију у непризнатој Републици Нагорно-Карабах (НКР)“.

Администрација председника Азербејџана Илхама Алијева саопштила је да је спремна да се састане са представницима јерменске заједнице региона Нагорно-Карабах у граду Јевлаху, под одређеним условима.

„Да би зауставили антитерористичке мере, илегалне јерменске оружане групе морају да подигну белу заставу, предају сво оружје, а илегални режим се мора сам распасти. У супротном, антитерористичке мере ће бити настављене до краја“, наводи се у саопштењу администрације, које је добио Интерфакс.

Баку је у вези са позивом Степанакерта, главног града непризнатог Нагорно-Карабаха, на преговоре, навео да је „администрација раније позвала представнике јерменског становништва које живи у региону Нагорно-Карабаха у нашој земљи на дијалог како би разговарали о питањима реинтеграције“.

„Али су то сваки пут одбијали“, тврде у администрацији.

Zaharova: Rusija zabrinuta zbog eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha

Преузмите андроид апликацију.