Почетна > Свет
Свет

Јелен оптужила руске представнике на састанку Г20 да су саучесници у злочинима

Министарка финансија САД Џенет Јелен оптужила је руске званичнике који присуствују данашњем састанку финансијских лидера Групе 20 (Г20) да су „саучесници“ у злочинима у руској инвазији на Украјину и у штети коју је рат проузроковао глобалној економији.
јелен
Фото: Танјуг/Tom Williams/Pool via AP, File

Јелен је указала да је завршетак рата морални императив за глобалну економију и поновила да ће САД бити уз Украјину колико год буде потребно.

На отварању скупа на прву годишњицу руског напада, Јелен је позвала колеге из Г20 да удвоструче своје напоре да подрже Украјину и ограниче капацитет Русије да води рат, пренео је Ројтерс.

Јелен је истакла да је напад Русије на Украјину нанео штету не само Кијеву, већ и светској привреди, а посебно земљама у развоју.

Русију на састанку Г20 представљају виши економски званичници, према америчком министарству финансија.

Руски министар финансија Антон Силуанов и гувернерка централне банке Елвира Набијулина не учествују у састанку.

Министри финансија Групе 20 састају се данас да би разговарали о изазовима са којима се суочава глобална економија, укључујући високу инфлацију и повећање дуга земаља у развоју, јавио је Кјодо.

Како је најављено, биће одржане три седнице током два дана, са дневним редом који ће такође укључити глобално здравство и међународно опорезивање.

Г20 чине Аргентина, Аустралија, Бразил, Велика Британија, Канада, Кина, Француска, Немачка, Индија, Индонезија, Италија, Јапан, Мексико, Русија, Саудијска Арабија, Јужноафричка Република, Јужна Кореја, Турска, САД и ЕУ.

Bajden danas virtuelno sa Zelenskim, SAD objavljuju nove sankcije Rusiji

Преузмите андроид апликацију.