Почетна > Србија
Србија

Јефтинији производи често су небезбеднији

На пијацама често можемо пронаћи различите хемијске препарате за домаћинство по повољним ценама, не слутећи да су поједини производи фалсификати непознатог порекла.
Фото: Pixabay/Tumisu

Пре неколико дана, током полицијског претреса магацина и пословних просторија, откривена је велика количина фалсификованих хемијских производа за домаћинство, за које се сумња да садрже канцерогене материје.

Средства за хигијену и детерџенти који су начињени у кућним радионицама често могу изазвати неку алергијску реакцију, попут јаке иритације и пуцања коже. Али како при куповини можемо разликовати оригинал од копије.

„Ја купујем у радњи, а и на Кванташу, и нисам имала до сада никаквог лошег искуства, све је било океј. Нисам имала јер некако гледам фирму и проценим продавца, знаш“.

„Право да вам кажем и ја сам задовољна, видите како миришем“.

„Па у продавници купим али нисам имала, углавном купујем који ми одговара и нисам имала лоших искустава“, кажу Новосађани.

Тешко је утврдити који од тих производа потичу од овлашћеног произвођача. Једина разлика огледа се у цени, где копије могу бити јефтиније до 30 одсто. Али каква су права потрошача у таквим ситуацијама?

„С обзиром да су они то куповали на местима која нису регистрована за продају да је то било потпуно све илегално, они по закону немају никаква права осим подношења неке приватне тужбе против лица које им је то продало уколико заправо могу да сазнају, уђу у траг тим лицима која су се бавила том илегалном продајом“, каже Младен Алфировић, Удружење за заштиту потрошача Војводине.

Поједине копије могу садржати канцерогене материје, а како себе не би излагали тој врсти ризика, стручњаци апелују на потрошаче да производе купују само у регистрованим малопродајним објектима.

UNS: Hitno demantovati lažno obeležavanje novinara u Ukrajini

 

Преузмите андроид апликацију.