Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једноставни савети помоћу којих можете уштедети при куповини хране

Трошкови живота расту, па је потребно предузети паметне мере за уштеду. На храни треба најмање штедети, али ипак треба бити обазрив и не треба бити расипник.
Фото: Pixabay/ccipeggy

У наставку прочитајте савете и стратегије које ће вам помоћи да уштедите на куповини намирница, без жртвовања квалитета.

Планирајте оброке

Избегавајте спонтане одласке у куповину јер ћете вероватно купити више него што вам је потребно и нећете размишљати рационално. Направите листу ствари које су вам потребне у складу са вашим потребама и шта планирате да једете. Не идите у продавницу гладни, јер су студије показале да тада највише купујемо, и то потпуно непотребно. Прелистајте каталоге за наредних неколико дана и испланирајте исхрану према ономе што је на снижењу у каталозима.

Цена здраве исхране

Здрава исхрана ће вам помоћи да уштедите новац. Пре свега, регулишите величину порција. Не купујте грицкалице, већ свеже воће и поврће. Новац који бисте потрошили на сокове, потрошите на млеко и млечне производе. Обратите пажњу на величину и количину порција које можете добити од једне намирнице. Поделите укупну цену производа бројем порција. Ако је цена по порцији разумна, онда купите производ. Ако желите нешто слатко, купите воће са већим садржајем шећера или мед. Мед је мало скупљи, али је дугорочно и исплативији.

Сезонско воће и поврће

Сезонско воће и поврће је обично јефтино. Прилагодите своју исхрану тренутној сезони. Тако ћете јести здравије и укусније. Током летњих месеци уживајте у лубеницама, бресквама, нектаринама, дињама и слично. Током пролећа уживајте у купусу, јагодама, трешњама и вишњама. Зима је резервисана за кисели купус и туршију.

Акције и купони

Планирање оброка на основу онога што је на распродаји може значајно смањити трошкове, посебно ако користите купоне. Сакупљајте купоне, не бацајте их и користите их док трају. Промоције су одличне јер можете купити више за мање новца, а затим замрзнути неке ствари и касније их користити.

Ручак на послу

Искористите остатке од јучерашње вечере или ручка и понесите их на посао. То је одличан начин да уштедите новац док тачно знате шта једете. Направите сендвич, понесите воће или тортиљу пуњену поврћем.

Замрзнута и конзервисана храна

Ове намирнице су приступачније, а разлика у исхрани готово да и не постоји. Смрзнуто и конзервирано воће и поврће може се дуго чувати и не губи својства. Напуните фрижидер смрзнутим поврћем тако да увек имате здрав прилог. Када користите конзерве, добро их исперите да бисте уклонили вишак соли.

Извори протеина осим меса

Месо је одличан извор протеина, али постоје и други извори који су јефтинији. То су пасуљ, махунарке или јаја. Једите вегетаријанску исхрану најмање једном недељно да бисте повећали унос здраве хране и истовремено уштедели новац. Јаја су одличан извор протеина, а можете их јести за доручак, ручак или вечеру.

Прва помоћ из природе за празнична претеривања у храни и пићу

Преузмите андроид апликацију.